Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Dick van de Graaf - Een wereldbaan in Biddinghuizen

18-8-2007

Deze zomer in ‘Dorpsgenoten’ een serie portretten van personen die niet in Biddinghuizen wonen, maar er zo vaak zijn, dat ze bijna als dorpsgenoten beschouwd mogen worden. Deze week aflevering 6.

Door Rita van Westen


Dick van de Graaf. Geboren en nog steeds woonachtig in Wezep.

Een wereldbaan in Biddinghuizen
Liefde voor de natuur hebben mijn tweelingbroer Freek en ik van huis uit meegekregen. Het verbaasde dan ook niemand dat we destijds beiden naar de Middelbare Tuinbouwschool gingen. Gaat mijn belangstelling voornamelijk uit naar bijzondere bloemen- en plantensoorten, mijn broer weet veel van bomen. Uiteindelijk vonden we allebei precies dezelfde baan. Beiden zijn we voorman bij de plantsoenendienst in de gemeente Dronten geworden. Hij in Swifterbant en ik in Biddinghuizen. Tja, je bent een eeneiige tweeling of je bent het niet.

Ik hou echt van mijn werk, tel elke dag mijn zegeningen. De ontwikkeling van de relatief jonge natuur in Flevoland van zo dichtbij mee te mogen maken vind ik fantastisch. Er zijn in het dorpsbos enkele zeer bijzondere plantjes te bewonderen, de gewone- en de gevlekte Rietorchis, de Wespenorchis, de echte Koekoeksbloem en de Zwanebloem, om maar eens een paar soorten te noemen. Om de toekomst van deze planten te waarborgen, moeten we er voorzichtig mee omgaan. Met het maaibeleid houden we daar dan ook heel bewust rekening mee. Als het kan, zaaien of planten we soms bijzondere plantensoorten. Het lukt niet altijd, maar als zo’n plantje dan aanslaat, dan geniet ik daar echt van.

Ook bij het aanplanten van bomen probeer ik bijzondere exemplaren naar Biddinghuizen te krijgen. Aan de Dreef stond bijvoorbeeld een Halesia (Sneeuwklokjesboom). Helaas is deze boom gesneuveld, maar er komt gelukkig weer een nieuwe voor in de plaats. Een prachtige boom, als hij bloeit lijkt het net of het gesneeuwd heeft. Het is een niet algemeen voorkomende soort. Dan vind ik het leuk dat zo’n boom hier in Biddinghuizen komt te staan.

Het fotograferen van de natuur is een hobby van me. Inmiddels heb ik al duizenden foto’s verzameld. De ontwikkelingen in het landschap gaan zo snel, dat moet vastgelegd worden. De beuken in het bos worden volwassen en beginnen voorzichtig met het vormen van beukennootjes. Er zullen dus in de toekomst waarschijnlijk eekhoorntjes naar Flevoland komen. Volgens mij is dat een kwestie van tijd. Evenals de komst van dassen en marters. Ik ben er van overtuigd dat die ooit ook naar hier zullen komen. De aanleg van de Hanzelijn heeft ingrijpende gevolgen voor het landschap. Ook dat wil ik op foto’s vastleggen, het liefst vanuit de lucht. De situatie van vóór de spoorlijn komt immers nooit meer terug. De aanleg van de Hanzelijn heeft nadelen, maar nergens vind je zulke bijzondere planten als langs het spoor Ik ben heel benieuwd wat de spoorlijn ons op dat gebied zal brengen.

Zou je in Biddinghuizen willen wonen?
Mijn familieleden, vrienden en kennissen wonen veelal in Wezep, waar ik ben geboren en getogen. Maar als ik ergens anders zou willen wonen dan waar ik nu woon, dan zou dat in Biddinghuizen zijn. Op mijn werk heb ik het enorm naar mijn zin, ik neem de reistijd graag voor lief. De contacten met het wijkteam, Dorpsbelangen en bhznet zijn super. Ik heb in Biddinghuizen echt een wereldbaan!
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat