Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Christopher van Damme - Kunstenaar in wording

15-10-2011


Hij is In Canada - in Taber Alberta - geboren in 1987, zijn vader heet Frank en moeder heet Sandra. Zijn Moeder is in de laat jaren zestig vanuit Amsterdam verhuisd naar Biddinghuizen en kwam te wonen in de Koolzaadhof. Ze deed de eerste jaren van de middelbare school in Dronten, voordat ze in haar pubertijd verhuisde naar Canada. Haar vader is in Zeeuws Vlaanderen, Zeeland geboren. Zij heeft in canada op achttienjarige leeftijd het Highschool diploma gehaald en als cadeau een ticket naar Nederland gekregen. Haar tante woonde in Biddinghuizen en daar ontmoette ze Frank. De eerste tijd werd er heen en weer geschreven. Al gauw is hij geëmigreerd en met Sandra getrouwd in 1982. In 1992 zijn ze teruggekeerd naar Biddinghuizen; eerst woonden ze op de Deel, daarna op het Vliegersveld.

Mijn moeder werkte op de peuterspeelzaal, op het moment dat ik er ook zat. Daarna ging ik naar de Rank, maar was eerst op de Akkerwinde. Op de allereerste dag werd ik daar gestoken door een wesp. Hij stak in mijn keel en ik durfde niet meer naar school. Op de Rank was alles in orde, maar ik ben wel heel lang bang voor wespen gebleven. Na de lagere school ging ik naar het Ichtus college. Omdat ik gymnasium deed, moest ik in de 4de klas naar Kampen. Als VWO -ers in Dronten werden we gepest, omdat we ‘studiebollen’ waren. In Kampen kwam ik op een aparte locatie voor VWO en HAVO en toen werden het drie heel leuke jaren. Vervolgens ben ik naar de universiteit, de UVA, in Amsterdam gegaan. Van alle mensen, die doorstudeerden, was ik een van de weinigen die naar Amsterdam ging. Mijn moeder en oma zijn ook echte Amsterdammers.

Ik heb daar Literatuurwetenschappen gestudeerd en heb mijn bachelor onderzoek ( mijn scriptie) gedaan naar de invloed van psychoanalyse op postmodernisme. Mijn Bachelor of Art heb ik gehaald in 2008. Toen ben ik naar New York verhuisd met mijn geliefde. en heb er twee jaar samengewoond. Ik werkte voor het tijdschrift BLEND. Het is een tijdschrift dat in Nederland is begonnen en in 2008 internationaal is gegaan. Het wordt nu door de hele wereld verkocht, maar de hoofdredactie zit nog steeds in Amsterdam. Ik was daar redactiemedewerker en heb er artikelen geschreven. Ik interviewde kunstenaars, muzikanten, modeontwerpers: over alles wat te maken heeft met kunst en cultuur.

In 2010 kreeg ik het alarmerend bericht dat mijn vader heel erg ziek was. Hij overleed net een halve week voor ik hem kon zien, maar had hem gelukkig wel gesproken. Omdat er zoveel geregeld moet worden, ben ik tijdelijk heel veel in Biddinghuizen te vinden, terwijl ik ben begonnen met mijn Master opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Ik sluit deze in 2013 af en ben dan een Master of Fine Arts. Ik hoop dan autonoom schrijver of kunstenaar te blijven, maar het allerliefst werk ik voor een tijdschrift, het liefst in New York. Het huis in het Vliegerveld wordt verkocht.
In Straatsburg had ik afgelopen voorjaar een expositie in een oud paleis, ingericht door Theo van Doesburg van de Stijl (kunstbeweging uit het begin van de 20 ste eeuw, de bekendste persoon daarvan was Piet Mondriaan) Daarna volgden nog meer exposities. In het begin van november doe ik mee met een grote expositie in de Brakke Grond te Amsterdam. (achter de Dam). Het fijne is dat als je gekozen bent, je geld krijgt om je idee uit te voeren en te maken. Deze manifestatie geeft mij dus een prachtige gelegenheid om te werken aan mijn droom.

Biddinghuizen voor Christopher:Biddinghuizen is een leuk dorp om op te groeien. Een paradijs voor basisschool kinderen, veel mogelijkheden om buiten te spelen. Ik heb uren door gebracht in het bos en in het zwembad in de zomer. We gingen er elke dag naar toe als ik niet op vakantie ging. Ik denk dat dit voor veel mensen de ideale plek is om te wonen, en ook ik vind het er fijn, maar uiteindelijk ben ik toch meer een stadsmens en dat is ook ok!

Elk leven heeft zijn verhaal. Wil je het jouwe delen? Mail dan naar hermaloohuis@kpnmail.nl

Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat