Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Henri Bramer - De Klusser

5-5-2012


Misschien kent u Henri al, omdat hij bij u thuis een klus heeft gedaan samen met zijn vader. Hij is nu ZZP er en doet alle klusjes, die u maar kunt bedenken en die te maken hebben met het huis en erom heen, zoals bijvoorbeeld priëlen in de tuin. Henri is geboren in 1988 en is getrouwd met Sifra. Hun wens is om een mooie woning in Dronten te vinden. In het weekend zitten ze samen op de dierenambulance. In heel Flevoland zijn er zes ambulances. Ook van de vogelopvang in Naarden heeft hij veel geleerd en met de dieren meegemaakt.

Ik ben geboren aan de Deel en heb een jonger broertje Eric. Hij studeert Elektrotechniek in Harderwijk en is eenentwintig jaar. Ook heb ik een oudere zus, Riët. Ze is vijfentwintig jaar. Zij is verstandelijk beperkt en woont al vanaf haar vijftiende niet meer thuis. Ze is intern in een woongroep in Zeewolde bij de Stichting Philadelphia. Ze heeft eerst in een rijtjeshuis gewoond. Dat waren drie woningen naast elkaar; een woning , waarvan de tussenmuur eruit is gebroken en een losse woning. Er was ook een slaapkamer voor de nachtwacht en een gezamenlijke woonkamer. Later ging ze naar een eigen woning en daar woont ze heel gelukkig. Op werkdagen gaat ze naar een zorgboerderij en daar runt ze het winkeltje, waar ze zelf gemaakte handel verkopen. Voor ons allen is dit een goede oplossing gebleken.

Na mijn lager school, die ik afsloot met een vrij hoge cito score van 547, ben ik begonnen aan mijn VWO op het Ichtuscollege. Het eerste jaar ging redelijk. Er was doorgegeven dat ik PDD-NOS heb. PDD-NOS is een stoornis die valt binnen het brede scala van autismespectrumstoornissen. Bleek dat ze er op die school niet mee om konden gaan. Zij niet met mij en ik niet met hen. Er waren maar een paar leraren waarvan ik begrip kreeg. Ik zal een voorbeeld geven. Ik neem dingen heel letterlijk. Dat hoort bij mijn gedrag. Ik doe alles precies zoals ze mij het zeggen dat ik het moet doen. Het ging niet goed op die school. Ik kreeg een aanvaring met een juf, die me probeerde tegemoet te komen. Ze gaf me een aparte opdracht, maar kon me niet begeleiden, dus deed ik niet veel. Ik had niet geleerd om te leren. Dat viel me vies tegen. Je kon ook goed zien of ik met een leraar overweg kon aan de cijfers. Na het tweede jaar stopte ik met die school, omdat ik me niet meer goed voelde. Mijn ouders merkten dit en plaatsten me over op het Ambelt in Zwolle. Kleinere groepen, begrip voor het autistisch spectrum en goede begeleiding. Daar heb ik de theoretische leerweg gedaan. Helaas zat er geen uitdaging voor me in. Maar er waren wel leraren die aankwamen met uitgediepte onderwerpen. Ze zagen hoe goed dat voor me was. Zij opperden dat mijn ‘anders’ zijn wel eens ‘Het Syndroom van Asperger’ kan zijn. Dat komt overeen met mijn intelligentie. Ik ben ook zeer gedetailleerd en zie alles. Ik heb in drie jaar de MAVO gedaan en ben op het Landstede in Harderwijk begonnen.

Na twee jaar ging ik met Sifra mee naar Leeuwarden die daar een studie ging doen. Ik ging verder met middenkader functionaris Bouw –Infra. Die heb ik daar afgemaakt. Nu kon ik plannen, begroten en tekenen op het kantoor. Ook liep ik daar stage, maar kon er niet blijven. Het viel niet mee in de bouw een baan te krijgen. Toen ik terug kwam in Biddinghuizen, kwamen we met het plan een eigen bedrijf te beginnen. Als kind maakte ik al dingen, vooral zeilbootjes en werkte vanaf mijn dertiende met mijn vader samen. Hij heeft al dik tien jaar een eigen klusbedrijf. Dat liep zo goed dat ze moesten kijken naar uitbreiding. Toen kwam het idee mij als ZZP er in te huren. Goed plan! We startten in sept. 2011. ‘Er zit niets van jou in,’ zei de stagebegeleider.’ Als ik je een opdracht geef, doe je letterlijk wat ik je gezegd heb.’ Dat blijkt zeer goed te passen bij het werk dat ik doe, alhoewel ik wel heb geleerd mijn eigen inzichten te profileren. Het gaat erg goed. Onderhoud blijft namelijk altijd. Het werk is zeer gevarieerd en leuk.

Biddinghuizen voor mij:
Het is de plek waar ik ben opgegroeid. Na drie jaar weggeweest te zijn, is het wel veranderd: er is minder groen. Ik voel me iets meer vervreemd, maar als ik mensen tegenkom, merk ik dat velen nog veel van me weten. Ons kent ons. Dat geeft ook wel aan dat mensen interesse in je hebben. Dat is fijn. In de zomer is het zwembad hier heerlijk. Mijn vrienden kwamen vroeger van Dronten uit hier om te zwemmen.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat