Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Bert Fok - Wielrennen

17-11-2007


Bert Fok, Geboren in Hensbroek. Woont in Biddinghuizen sinds 1985.

Op mijn vijftiende ben ik het ouderlijk huis uitgegaan. Mijn vader had een tuinderij, maar op het land werken leek niet echt iets voor mij. Ik ging daarom bij iemand in Hoorn wonen om het vak van houtbewerker te leren. Maar diep in mijn hart wilde ik het liefst wielrenner worden. Degene bij wie ik in Hoorn woonde zat bij een wielerclub. Zo ben ik in aanraking gekomen met een sport die toen nog in de kinderschoenen stond, maar die in de rest van mijn leven een grote rol zou spelen.

Wielrenner ben ik nooit geworden helaas. Als ik tien jaar later geboren zou zijn, was dat misschien wel anders geweest. Toen ik begon met wielrennen waren de mogelijkheden daarvoor nog te beperkt. Ik was wel een ‘redelijke amateur’ en ben sportmasseur geworden. Via een amateur-renner die prof werd ben ik toch in de wielerwereld terecht gekomen. Voor mijn werk als masseur bij de ploeg van Peter Post ben ik de hele wereld over gereisd. Waar zijn we eigenlijk niet geweest?

Benen in de olie zetten, maaltijden en lunchpakketten verzorgen voor de renners, masseren. Als verzorger van een wielerploeg heb je het druk. Want een wielrenner die de Tour de France wil winnen, die doet dat op z’n bed, zeg ik altijd. Rust is heel belangrijk voor een topsporter. Hectische tijden waren het soms. Met een groep jongens van plaats naar plaats reizen. Samen de successen beleven. En als het tegenzat, dan samen de zaak weer aan de gang brengen. We waren een soort vrijbuiters. Trainingskampen in Zuid-Europa, zeventien keer heb ik het hele spektakel rond de Tour de France meegemaakt, De Ronde van Amerika met de finish vlak voor het Witte Huis... Ik kijk terug op een bijzonder leven.

Toen we tijdens de Ronde van Nederland eens in Lelystad waren heb ik mijn vrouw ontmoet, die al in Biddinghuizen woonde. Zo ben ik hier tweeëntwintig jaar geleden terecht gekomen. Biddinghuizen heb ik altijd beschouwd als een heerlijk rustpunt. Een fijne plek om na het reizen en alle drukte weer thuis te komen. Ik werk al een aantal jaren niet meer, maar leid nog steeds een actief leven. Voor de spinningmarathon van Joy4Life heb ik samen met mijn vrouw Truus het drinken verzorgd. Driehonderd bidons stonden klaar voor de fietsers die met hun sportieve prestatie de strijd van Ria Buiten tegen Leukemie steunden. Een prachtig evenement was het. Ook als masseur steek ik soms nog mijn handen uit de mouwen. Eigenlijk ben ik nog steeds altijd bezig. Dat houdt me gezond.

Wat betekent Biddinghuizen voor Bert Fok?
In de tweeëntwintig jaar dat ik hier woon heb ik veel vrienden en kennissen gemaakt. Biddinghuizen is voor mij een vriendelijk dorp, waar veel georganiseerd wordt. Dat maakt het hier leuk en gezellig. Ik help Dik van Loo met zijn discotheek en voor mensen bij mij in de buurt verricht in hand- en spandiensten. Er is altijd wel wat te klussen.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat