Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Martine Dubois - Het Harderbos en ik

2-6-2007


Martine Dubois, geboren 25 april 1975 te Hilversum. Woont in Biddinghuizen sinds 1999.

Een buitenmens, dol op de natuur en dol op dieren, zo ben ik goed te omschrijven. Daarom koos ik na het voortgezet onderwijs voor de Bosbouwschool. Tien jaar geleden ben ik in het Harderbos komen werken, als boswachter in dienst van Natuurmonumenten. Aanvankelijk bestond mijn werk voornamelijk uit terreinwerk, trekker rijden en bomen zagen. Later ben ik me meer gaan richten op het geven van excursies en vrijwilligersbegeleiding. In de jaren dat ik in het Harderbos gewerkt heb, ben ik zeer van het gebied gaan houden. Kroon op mijn werk was deelname aan het NCRV programma De Mooiste Plek Van Nederland. Daarin heb ik mogen vertellen over ‘mijn’ Harderbos, dat voor mij echt de mooiste plek van Nederland is.

Ik vereenzelvig mijzelf met het bos. Dynamisch, vol en onstuimig zijn kwalificaties die zowel op mij als op het bos van toepassing zijn. De openheid van het bos, de watergebieden, ieder aspect is prachtig. De volheid van alles is zo intens. Vol bloemen, maar ook vol brandnetels. Zo ben ik ook. Ik doe dingen met overgave of ik doe ze niet. Het Harderbos was een heerlijke werkplek.

Ik heb mooie herinneringen aan het Harderbos. Ooit zag ik een jonge vos lopen met een grote brasem in zijn bek. En toen ik eens tijdens de lunchpauze een broodje zat te eten tegen het trekkerwiel, zag ik twee jonge wezels spelen. Wezels laten zich zelden zien. Al stoeiend buitelden ze over elkaar heen. Een prachtig schouwspel. Ik ervaar deze ontmoetingen met de bosbewoners als heel bijzonder. Na zo’n ervaring kan je dag niet meer stuk.
Een speciale band had ik met een poes, die waarschijnlijk in het bos gedumpt was. Ze had een aantal kittens. Voor alle jonge poesjes heb ik een goed tehuis gezocht en Moeke, zoals we de moederpoes hebben genoemd, is jarenlang onze ‘bedrijfspoes’ geweest. Toen ik drie jaar geleden vanwege mijn studie een andere werkplek kreeg, is Moeke ook vertrokken uit het bos. Ze woont nu op een boerderij in de buurt en wordt goed verzorgd.

Als ik mijn opleiding HBO Bos- en Natuurbeheer heb afgerond, moet ik op zoek naar een nieuwe werkplek en wat mij betreft zou dat best weer het Harderbos mogen zijn. Maar er komt voor mij hoe dan ook weer een mooie droomplek. Met de natuur bezig zijn, het rentmeesterschap, creativiteit leggen in mijn werk, dat is echt mijn ding. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik weer een goede werkplek vind. Gods schepping heeft zoveel mooie gebieden die zorg behoeven.

Wat betekent Biddinghuizen voor Martine Dubois?
Voor mijn gevoel schijnt in Biddinghuizen altijd de zon. Het is er rustig, warm. De mensen groeten elkaar. Een teken dat je gezien wordt. Een groet zegt: Je bent er en je mag er zijn. We wonen bovendien in een zeer muzikaal dorp. Ik heb meegewerkt aan de musicals en de orgelmarathon. Samen zijn we goed bezig in Biddinghuizen. Het is een geweldig dorp.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat