Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Richard van Woerkom - Burgemeester op klompen

19-11-2005


Richard van Woerkom. Geboren in 1959 te Vijfhuizen. Woonachtig in Biddinghuizen sinds 1967.

Richard van Woerkom, werd geboren in Vijfhuizen in een gezin met maar liefst zeven kinderen. ‘Mijn vader hield geloof ik niet van lezen in bed’, concludeert Richard. In 1967 kwam het gezin Van Woerkom naar Biddinghuizen, om een boerderij aan de Botweg te betrekken.

Richard is altijd in Biddinghuizen blijven wonen, met veel plezier. Na zijn opleiding begon hij zijn eigen electro- technisch bureau aan de Kopakker. Speciale herinneringen koestert hij voor voormalig café-restaurant de Gouden Ploeg.
‘Het was vroeger de ontmoetingsplaats van Biddinghuizen. Altijd feesten en partijen, maar ook het vertrekpunt als we ergens naar toe gingen’. Daar bij de Gouden Ploeg had hij zijn ‘bijnadood ervaring’ , zo noemt hij zijn eerste ontmoeting met Aaltje die nu al tweeëntwintig jaar zijn wederhelft is. Wel knap van haar trouwens, dat ze het al zo lang met me uithoudt’ vindt Richard. Hun bruiloft hebben ze destijds in de Gouden Ploeg gevierd. Samen hebben ze drie jongens, Rob, Tom en Cor. Korte namen, dat roept gemakkelijk.

Richard’s bijnaam in Biddinghuizen is ‘De Burgemeester’. Hoe is hij aan die naam gekomen?
‘Dat hebben ze bedacht bij Biddinghuizen Vooruit!, een groep Biddinghuizenaren die ons dorp, en dan met name het winkelcentrum, een duwtje in de rug wil geven. Ik ben betrokken geweest bij de oprichting ervan en we hebben wel wat ideeën hoe het beter zou kunnen in het dorp. Er is wel eens gezegd dat ik maar burgemeester moet worden. Zo ben ik aan die naam gekomen ’, legt hij uit.
‘Ook de echte burgemeester weet wel dat ze me hier zo noemen en die kan er wel om lachen, maar ik ben niet geschikt voor de politiek, zo was zijn conclusie al na vijf minuten.
Maar het maakt me helemaal niet uit hoe ik genoemd word. Ik blijf altijd wie ik ben en ik blijf trouw aan mijn klompen. Wel opmerkelijk dat ik me nu met Biddinghuizen Vooruit! hard maak voor de sloop van de Gouden Ploeg, waar ik zulke goede jeugdherinneringen aan heb!

Wat betekent Biddinghuizen voor Richard van Woerkom?
Dorpsbelangen – Koetshuis - Bieb (nog wel) – Postkantoor - Kleine Huishoudbeurs - Bijna alle sporten -Zwembad (nog wel) – IJsbaan – Vrijwillige brandweer – Avondvierdaagse – Feestweek – Kermis - Twee supermarkten – Twee kroegen – Twee kappers – Krea-winkel – Bloemenkiosk – Snackbar – Dierenwinkel – Markt – Loopgroep (maar die gasten hebben wel allemaal een auto voor de deur??) – Vaargroep – Haventje – Volkstuinen – Dierenpark – Fiets- en wandelpaden – Colombinehuis – Pretpark – Industrieterrein – Bedrijfskring – Maris Sonores –Musicalfanaten – Vakantie spelweek – Scouting – Milieugroep (wat als die er ook waren toen we nog dinosauriërs hadden) - Tafeltje-dek-je – de Flintstones – Maaltijden voor ouderen eens per week – en heel veel vrijwilligers die dat allemaal maar even willen doen - etc. etc. etc. etc. etc. etc. etc.

Met veel inzet blijft het dorp mooi en ik hoop dat ik het nog mee mag maken dat als ze vragen: Waar ligt Dronten?, dat we kunnen zeggen: Dronten, dat is een voorstad van Biddinghuizen!
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat