Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Janice Groothuis - African time

11-4-2008


Janice Groothuis-Trollip. Geboren in Kaapstad, Zuid-Afrika. Woont in Biddinghuizen sinds
1995.


Ik ben geboren in Kaapstad en opgegroeid in Durban, Zuid-Afrika. Na mijn verpleegopleiding wilde ik heel graag wat van de wijde wereld zien. Dus werd ik au pair. Ik koos voor Nederland omdat ik op school de Afrikaanse taal geleerd had. De Afrikaanse- en Nederlandse taal lijken veel op elkaar. Van oorsprong is mijn familie van zowel vaders- als moeders kant afkomstig uit Schotland. In 1820 zijn ze naar Zuid-Afrika geëmigreerd. Omdat mijn familie in de verte afkomstig was uit Europa, was ik wel nieuwsgierig naar dat continent.

Harderwijk was de plaats waar ik terecht kwam. Mijn eerste indruk was dat de mensen in Nederland warm en vriendelijk zijn. Elkaar groeten op straat, dat was ik in Durban niet gewend, die stad is zo ontzettend groot. Ook in de winkels was men erg aardig en behulpzaam voor me. Mijn man Eric heb ik leren kennen tijdens het uitgaan in de bar ‘Cocktails and Dreams’ in Harderwijk. Mijn jaar in Nederland zat er toen bijna op en ik moest weer terug naar Zuid-Afrika. Dat is natuurlijk een ramp als je net verliefd bent en je moet terug naar de andere kant van de wereld.

Ik wilde heel graag in Nederland gaan wonen. Eric moest dan garant staan voor mij en een eigen huishouding voeren, maar hij woonde nog thuis, bij zijn ouders. Vanwege mijn aanvraag voor een verblijfsvergunning is hij daarom een huis gaan huren in Lelystad. Een verblijfsvergunning aanvragen viel achteraf best mee, al liepen we soms wel een beetje tegen de bureaucratie aan. Veertien maanden later was de zaak al rond en kon ik naar Nederland komen. Gelukkig was Eric in die tijd wel twee keer bij ons op bezoek geweest in Zuid-Afrika.

Mijn moeder was uiteraard niet blij dat ik zo ver weg ging wonen. Mijn vader ook niet, maar hij vond dat ik moest doen wat me het beste leek. Het grootste verschil tussen Nederland en Zuid-Afrika is volgens mij dat alles hier zo strak geregeld is en heel netjes georganiseerd. In Zuid-Afrika is er minder stress. Als je daar vraagt hoe laat de bus komt, zegt men: African time. Dat houdt in dat niemand weet wanneer de bus komt en hoe lang je nog moet wachten.

Over wachten gesproken, hier in Nederland wil men nog wel een voordringen als men ergens voor in de rij staat. Dat is in Zuid-Afrika echt ondenkbaar. Iedereen wacht daar keurig op z’n beurt in een nette rij. Ik voel me hier in Nederland goed thuis. Wat ik het allermeeste mis van Zuid-Afrika? Dat ik niet gewoon even een kopje koffie kan gaan drinken bij mijn ouders. Meestal ga ik elk jaar een keer op vakantie naar mijn geboorteland. Dit jaar komen mijn ouders hier naar toe. Daar kijk ik natuurlijk erg naar uit.


Wat betekent Biddinghuizen voor Janice?
Biddinghuizen is voor mij een mooie en rustige plaats om te wonen. Het dorpsgevoel ervaar ik als heel plezierig. Mensen herkennen mij van uit Peuterspeelzaal "De woelwaters", De Apotheek, en Walibi World. Ik zing bij Zon en Zegen. Met het nieuwe winkelcentrum ben ik heel blij, maar net als bijna iedereen vind ik het heel jammer dat er zoveel panden leeg staan. Ik hoop dat er snel een oplossing voor zal komen.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:

Realisatie: Sybit - Software op Maat