Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Wilma de Vries - Het roer om

3-10-2009


Wilma de Vries –Geboren te Elburg. Begon samen met haar man Frans helemaal opnieuw, na een aantal jaren een boerderij gehad te hebben.

Ik kwam voor het eerst in Biddinghuizen in 1979. Toen heb ik een jaartje op kleuterschool De Karekiet gewerkt, aan De Weidehof. Alleen mensen die hier al heel lang wonen weten dat daar vroeger een kleuterschooltje was. Daarna ben ik naar Swifterbant gegaan om les te geven aan basisschool De Branding. In Swifterbant heb ik met heel veel plezier gewoond. Het voelde als een warm bad. Het dorp was gastvrij, de contacten met de ouders van de leerlingen waren goed. In die tijd stond iedereen voor elkaar klaar. Ik bewaar daar plezierige herinneringen aan.

Ik verhuisde naar de Hoekwantweg en ging samen met Frans verder op het boeren bedrijf van zijn ouders. Allemaal (mijn man Frans,de kinderen Martijn, Laura en Celine en ik) vonden we het geweldig op een boerderij te wonen. Het werk was leuk, het buitenleven beviel ons goed. Maar als Frans en ik naar de toekomst keken, maakten we ons zorgen. We hebben van alles geprobeerd, maar uiteindelijk besloten we toch de boerderij vaarwel te zeggen en dat het het beste zou zijn iets heel anders te beginnen. Mede omdat we nog jong waren en daar energie genoeg voor zouden hebben. Het is een beslissing die je niet zomaar neemt. We hebben er jaren over nagedacht. Maar toen we onze huidige woning met loods vonden aan de Ploegschaar, borrelden de plannen als vanzelf naar boven.

Frans en ik zijn allebei creatief en handig. Zelf speeltoestellen maken voor onze kinderen, dat deden we al op de boerderij. De loods bij het nieuwe huis bood letterlijk en figuurlijk alle ruimte aan onze creativiteit en binnen een week hadden we het plan rond. Zo is ‘Speelkwartier’ ontstaan. We vervaardigen en verkopen houten speeltoestellen, tuinmeubelen en veranda’s etc. Een heel ander leven. Maar wel net zo leuk als op de boerderij.

Wat voor mij belangrijk is, is dat we dingen samen doen. Hier aan de Ploegschaar leven, wonen en werken we samen. Frans en ik, samen met onze kinderen. Dat voelt heel goed. Zo wil ik leven. Het werk dat we doen vinden we hartstikke leuk. Al onze energie en ideeën kunnen we er in kwijt. Het is vaak druk, soms heel erg druk zelfs. Maar als je er lol in hebt, dan maakt dat niet uit.
Tot vorig jaar heb ik nog ingevallen op school. Nu werk ik alleen nog in ons eigen bedrijf. Als ik terugkijk op die moeilijke stap om weg te gaan van de boerderij, dan ben ik alleen maar heel blij dat we dat toen gedaan hebben. Het is een goede beslissing geweest.

Wat betekent Biddinghuizen voor Wilma?
We wonen hier prachtig. Ik hoef niet zo nodig weer weg. De gemeenschapszin is groot. Er wordt veel gedaan, ondanks het feit dat Biddinghuizen maar een klein dorp is. Wat belangrijk is, is dat we het met z’n allen dragen. Dus als er iets georganiseerd wordt, moet iedereen z’n handen even uit de mouwen steken.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat