Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Thea Keimpema - Ik heb het hele dorp zien groeien

16-4-2011


Thea is een echte Biddinghuizenaar tussen alle Friezen, Twentenaren, Amsterdammers, Groningers en Zeeuwen. Ze woont nu aan de Bremerbergweg met Jan Leendertse en heeft twee kinderen: Elsa van acht jaar en Mart van zes . Ze heeft vijfentwintig jaar gewerkt met mensen met een verstandelijke beperking. Nu doet ze flexwerk en vindt dat helemaal goed. Samen met Jan is ze een dierenpensioen begonnen.

Mijn ouders woonden als een van de eerste bewoners op de Akkerhof en wonen daar nog. Ik heb dus het hele dorp zien groeien. Dat heb ik altijd heel leuk gevonden. Ik zat op de Rank, Jan op de Klimop en onze kinderen zitten nu op de Tamarisk, het samenvoegsel van beide scholen. Ik ben gaan studeren en het dorp uitgegaan. In Ede heb ik in de winkelstraat met een paar meiden gewoond om Z -Verpleegkunde te studeren. Daarna heb ik nog een poosje in Ermelo gewoond. Maar Biddinghuizen bleef trekken. Al mijn vriendinnen woonden hier nog. Toen ik woonruimte zocht, ben ik weer terug gegaan naar Biddinghuizen. Ik kreeg een relatie met Jan en we wonen nu al weer 12 jaar samen.

Op school zat ik in de oudercommissie en heb dat net afgesloten. Toen kwam ik in contact met de mensen van de IJsvogel. Onder het bestuur van de IJsvogel vallen twee commissie clubjes; de buurvrouwen en de buurmannen. De buurvrouwen organiseren de kinder - en jeugdactiviteiten en de buurmannen doen veel werk achter de schermen. Ik werd gebeld om Koninginnedag te helpen organiseren. Daar zijn we nu heel druk mee bezig. Het wordt vast een leuke dag. Er gebeuren heel veel leuke dingen, vooral in de middag voor de jeugd. Wat er komt, vertel ik nog niet. Iedereen moet gewoon allemaal komen.

In 2009 zijn we met ons pension begonnen.Daarvoor moest Jan een studie volgen; ‘ honden en katten besluit’ en stage lopen naast zijn werk als agrariër. We zijn begonnen met honden gewoon in de schuur te laten logeren. Toen bleek dat Heleen de Haan dit jaar met het kattenhotel wilde stoppen, hebben wij al haar spullen en inventaris overgenomen en beginnen we met het opvangen van katten. Afgelopen jaar zijn we heel druk geweest met de verbouwing. Die is bijna klaar. Het ziet er fantastisch uit. We zien er dan ook naar uit om onze eerste katten te ontvangen.

In mijn werk heb ik ervaren dat sommige mensen met een verstandelijke beperking veel om dieren geven. En daarvoor is vaak geen plek in een woonvoorziening.Wij willen die mensen graag de gelegenheid geven toch met dieren te kunnen omgaan. Dus heb ik Triade benaderd en we zijn nu in overleg om één van hun cliënten twee of drie dagen per week een zinvolle dagbesteding te bieden. Ze moeten dan helpen met hokken schoonmaken, maar ook zal er tijd zijn om de honden en katten te aaien, knuffelen, wandelen en gewoon wat extra aandacht te bieden. We hebben ook plaats voor mensen die via begeleid werken bij ons komen. Mensen die op een of andere manier buiten het arbeidsproces zijn geraakt, kunnen wij een basis aanbieden, waardoor ze weer opnieuw kunnen wennen aan regelmaat en toe kunnen groeien naar een gewone baan. Veel van deze dingen kunnen we realiseren, doordat we een Leader subsidie krijgen.

Biddinghuizen voor Thea: Biddinghuizen is een fijne plek, veilige omgeving om te wonen.Ik ken hier veel mensen en er is van alles te doen.Voor de kinderen is het soms wel een nadeel om buitenaf te wonen. Even snel met vriendjes buiten spelen is er niet bij, je moet altijd wat afspreken. Daarom zitten ze ook op veel sporten en komen op die manier toch veel in contact met andere kinderen buiten de school. De mensen staan hier open voor contact, maar heb je er geen behoefte aan wordt dat ook geaccepteerd.Het is hier heerlijk wonen in de natuur. ‘s Morgens lopen de reeën over ons land en we hebben zelfs eekhoorns in onze tuin gezien, die heel zeldzaam zijn hier.

Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2020 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat