Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Hans van Zijp - Thanatopracteur, een nieuw beroep in Nederland

7-5-2012


Hans meldt zich aan als “thanatopracteur”. Dat wekt meteen belangstelling, want wat voor beroep is dat dan? Hans vertelt dat hij overledenen balsemt, wat sinds januari 2010 wettelijk toegestaan is. In alle ons omringende landen is dat al veel langer toegestaan. Hij is getrouwd in 1977 met Liesbeth, woonde tot tweeënhalf jaar geleden in Dronten en woont nu hier. Hij heeft twee dochters. Zij wonen ook in Dronten.

Ik ben geboren in Den Haag. Daar heb ik een deel van mijn schoolopleiding gedaan tot en met de Havo en deed twee jaar de middelbare hotelvakschool in Amsterdam. Na de middelbare school ben ik gaan werken en deed de Havo via de LOI. Ik begon te werken bij Hilton Hotels Amsterdam, gewoon brutaal naar binnengestapt en een leuke baan gekregen. Een internationaal bedrijf, hetgeen zeer goed voor mijn talen was. In 1973 moest ik wel in militaire dienst. Ik moest opkomen, zoals dat heet, in Bergen op Zoom en ik weet nog wat een dienstplichtig soldaat verdiende in die tijd; Fl 199,- gulden bruto per maand. Tsja, ik was al gewend om lekker te verdienen, dus dat was, qua financiën, een vervelende onderbreking, maar wel een heel leuke tijd gehad.

Daarna ben ik een jaar terug gegaan naar Hilton Hotels Amsterdam, u weet nog, waar Herman Brood destijds een “vliegles” nam. Ik woonde in die Hiltontijd in Amsterdam, bij mijn ouders. Al onze vier, inmiddels hoogbejaard, ouders wonen daar nog steeds. Ik ben na Hilton gaan werken voor “MENUET”, een keten van Chinees- Indische restaurants onder de vlag van Vroom & Dreesmann en werd bedrijfsleider in de vestiging Rotterdam. Even terug naar 1974; ik zag op de tennisbaan in zo’n oefenkooi een leuke jonge vrouw staan. Uiteraard vroeg ik of ze het leuk vond een balletje met mij te slaan. En zo begon onze relatie. Zij komt oorspronkelijk uit Nieuw Zeeland. Haar ouders zijn geëmigreerd in 1950 en kwamen in 1968, Liesbeth was toen elf, terug vanwege gezondheidsproblemen van haar moeder. Daarna ben ik terecht gekomen, bloed kruipt toch waar het niet gaan kan, in de financiële wereld. Ik heb in al die jaren die volgden nog vele opleidingen en cursussen gedaan, voor mijzelf, deels ook omdat de werkgever het graag wilde. Zo kon ik mij verder ontwikkelen tot een financieel deskundige met inmiddels 32 jaar kennis, kunde en ervaring.

Sinds 2000 ben ik in de financiële wereld een succesvol ondernemer geweest tot de crisis keihard toesloeg. Een enorme golf van wantrouwen sloeg als een tzunami over en door onze economie. Ik ben mij in 2009 om gaan scholen, want mijn interesse in de medische wereld kwam opnieuw aan de oppervlakte. Ik ben thanatopraxie gaan studeren, deels in Engeland voor de praktijk, en sinds kort ben ik afgestudeerd. Ik ben nu dus thanatopracteur. Er zijn maar ongeveer dertig thanatopracteurs in Nederland en een aantal zijn er, net als ik, als zzp’er werkzaam in opdracht van uitvaartondernemers. Dat houdt in dat ik na het overlijden van iemand op verzoek van de nabestaanden, via de uitvaartleider, het lichaam balsem. Ik maak via de halsslagader, of de slagader in de lies, in de arm, of het been een snee, die ik gebruik als toegang tot het lichaam om met een conserverende vloeistof al het bloed en lichaamsvloeistoffen te vervangen. Dit is heel erg simpel weergegeven.

Het effect is veelvoudig; de overledene ziet er gedurende de gehele opbaartijd uit alsof hij/zij slaapt, het aangezicht is niet ingevallen, de kleur van de huid is levensecht, geen lijkvlekken meer, geen gevaren van besmetting of infectie en de overledene hoeft niet meer gekoeld te worden en kan gewoon worden aangeraakt en, indien gewenst, gekust. Voor de die-hards, kijk maar eens op www.postmortalezorgflevoland.nl. Een site bedoeld voor de uitvaartondernemer, maar het is uiteraard geen geheim en zeer voor zich sprekend.

Wat is Biddinghuizen voor Hans en Liesbeth?
Hiervoor woonden we heerlijk op de golfresidentie in Dronten, maarja, het werd crisis en, zoals zovelen, de problemen werden groter dan wij en we moesten uitwijken. Alweer twee en een half jaar wonen we hier. Het is tijdelijk, want we willen graag weer terug naar Dronten, ook omdat onze dochters met hun mannen daar wonen.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:

Realisatie: Sybit - Software op Maat