Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Jeroen Hup - Geen woorden, maar daden!

24-1-2006


Jeroen Hup, geboren in 1973 te Elburg. Woonachtig in Biddinghuizen sinds 1999.

Jeroen groeide op ‘aan de andere kant van de brug’, in Elburg. Naar school gaan was niet zijn favoriete bezigheid en toen hij op z’n achttiende het leger in moest om de militaire dienstplicht te vervullen vond hij dat helemaal niet erg. Mogelijkheden voor een carrière bij de strijdkrachten waren er destijds echter niet, hoewel hij dat wel gewild had. Na de dienstplicht werd hij straatmaker.

‘Straatmaken is prachtig werk. Iets maken en zien hoe het werk onder je handen groeit, dat geeft me voldoening. Zes dagen in de week ben ik met straatmaken bezig. Lekker buiten. Behoefte aan een hobby heb ik niet, want straatmaken is mijn liefhebberij. Als een collega straatmaker slecht werk aflevert, dan baal ik daarvan. Want ik ben trots op m’n vak’.

In 1999 kwam hij in Biddinghuizen wonen, aan het Joggerspad. ‘Mijn vrouw Corinne komt uit Biddinghuizen, vandaar’, zo verklaart hij zijn komst naar het nieuwe land. Het vak van straatmaker had hij inmiddels zo goed onder de knie dat hij voor zichzelf begon. ‘Ik ben heel serieus met mijn bedrijf bezig en wil met goede materialen werken. Ik grijp niet graag mis.

‘Geen woorden, maar daden’, dat zeg ik altijd en dat heeft dan niets te maken met voetballen, maar wel met hoe ik tegen mijn werk aankijk. Mijn werk is mijn visitekaartje, niet mijn woorden. Het moet netjes zijn, niet verzakken en er goed uitzien.’
Om te voorkomen dat lichamelijke ongemakken ontstaan door het zware werk hebben arbo-omstandigheden zijn aandacht. ‘Mijn medewerker en ik wisselen elkaar regelmatig af in het werk, zodat we niet te lang in dezelfde houding werken. Waar mogelijk gebruiken we hulpmiddelen om het werk te verlichten, zoals steekwagentjes en betonslijpers.

Een tuintje voorzien van bestrating of op een bedrijventerrein werken, het maakt Jeroen niet uit. ‘Ik vind alle aspecten van het straatmaken leuk. Maar toch, mooi sierstraatwerk afleveren, daar ligt wel mijn kwaliteit’.


Wat betekent Biddinghuizen voor Jeroen Hup?
‘Ik hecht me niet zo aan een plaats. Wonen kun je overal, volgens mij. Maar ik ben wel blij dat er de laatste tijd wat meer leven in de brouwerij komt in Biddinghuizen. Om het dorp leefbaar te houden zal het moeten groeien. Het is belangrijk dat de jeugd hier te blijft wonen, maar daarvoor moeten wel kansen geboden worden. Er moeten dus huizen gebouwd worden’.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat