Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.

Henk Klompe - Best biologisch

30-8-2008


Henk Klompe (1957). Geboren in Wissenkerke (Zeeland). Woont sinds 1964 in Biddinghuizen.

Henk Klompe woont met vrouw Annelies Leendertse en hun drie kinderen Liset (19), Ard (18) en Koen (16) op een boerderij aan de Olderbroekerweg. Zij runnen een biologisch akkerbouwbedrijf met witloftrekkerij.

Samen met mijn vader, moeder en twee zussen zijn wij naar Biddinghuizen verhuisd op mijn zesde, omdat mijn vader met de boerderij in Zeeland moest stoppen. Hij schreef zich daarom in voor een boerderij in Flevoland. Alles moest nog gebouwd worden en daarom woonden we eerst in Elburg op camping Veluwestrandbad. In het voorjaar van 1964 zijn we in de schuur gaan wonen. In het najaar was het huis klaar en konden we daarin onze intrek nemen.

Alle kinderen uit het dorp zaten toen nog op één school, de Akkerwinde. Er was zelfs maar één onderwijzer op drie klassen. Wij waren protestants maar besloten op de Akkerwinde te blijven toen de christelijke school de Rank gebouwd werd. De eerste jaren stonden er noodwinkels op het plein met daarin Disselhorst die wasmachines, radio’s en televisies verkocht. Kapper Klamer en kruidenier Zoet zijn ook nu nog bekende namen. Vader Zoet reed met zijn busje de boerderijen langs, net als bakker Tietema die langs kwam met brood. Het was een mooie tijd met veel saamhorigheid. Met ons uit Zeeland kwamen de nieuwe bewoners bijvoorbeeld uit Groningen en Friesland. We waren pioniers en hadden elkaar nodig. Zo hadden we een leesportefeuille opgezet met medebewoners en lazen zo veel tijdschriften.

Ik volgde de hogere landbouwschool in Dronten. Daarna ging ik naar Afrika voor ruim drie jaar. Ik was niet gemotiveerd om in dienst te gaan en deed dit als vervangende dienstplicht. Ik wilde graag meer van de wereld zien. Afrika had veel indruk gemaakt en bij thuiskomst moest ik wennen aan het leven hier. Mijn vader gaf mij hiervoor tijd en ruimte.

In 1984 ben ik in maatschap de boerderij gaan doen met mijn vader. Twee jaar later kwam daar de teelt en verwerking van witlof bij omdat het bedrijf relatief klein was. Ik woonde toen drie jaar in het dorp aan de Dreef. Toen ik in het dorp woonde was het plezierig om een eigen leven te hebben naast de boerderij. In die tijd kreeg ik een relatie met Annelies en wisselden we met mijn ouders van woning.

In 1993 begonnen we uit idealisme met biologische landbouw, voor zowel de witlof als de akkerbouw. Het stond me tegen dat we steeds meer gebruik moesten maken van bestrijdingsmiddelen en kunstmest om hogere opbrengsten te kunnen halen tegen lagere prijzen. Een duurzame bedrijfsvoering sloot meer aan bij onze ideeën. Het stukje land wat je hebt moet je goed verzorgen om goede en gezonde voeding te krijgen. Ook hoor je steeds meer over allergieën, hoeveel immuniteit is er niet in de wereld tegen antibiotica? Ik bedoel maar, ‘kan het niet bewijzen, maar ik geloof niet in al die chemische middelen.

Wat betekent Biddinghuizen voor Henk Klompe?
Het mooie van het wonen in Biddinghuizen, vinden wij de weidsheid van de polder en de natuur. Vanuit onze woonkamer zien wij ’s avonds prachtige wolkenpartijen en zonsondergangen. Wanneer je uit de stad de polder weer in rijdt voel je de ruimte en de rust.
Ook zijn we vaste bezoekers van Lowlands. Biddinghuizen leeft weer op, kijk maar naar de dorpsfeesten. Als laatste kom ik dan weer terug op hetgeen ik belangrijk vind: mensen hebben elkaar nodig en er is weer meer saamhorigheid.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:

Realisatie: Sybit - Software op Maat