Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Bob en Janny Tolsma - Polderbouwers

19-10-2013


Zij kwamen in 1970 in Biddinghuizen wonen in de Klaversingel 81. Zij waren de eerste bewoners van het huis. Er waren al wat straten zoals de Kopakker, De Cultuursingel, De Voor en de Akkerhof, dus rondom het centrum. Ook waren er al wat winkels, zoals Tietema, Dissselhorst met pannen en potten, Zoet met een kruidenierswinkel en Klamer de kapper.

Op 9 mei 1970 zijn wij met ons gezin in Biddinghuizen komen wonen vanuit Oldekerk, ten westen van Groningen. Het was toen bijna emigreren. Wij zijn met z’n vijven naar de polder gekomen, mijn vrouw, ik en de drie jongens.  In Oldekerk werkte ik in de landbouw en daarna in de polder twintig jaar bij de Rijksdienst IJsselmeerpolders. Het was een goede keus om zo’n stap te nemen.
Het werken bij de Rijksdienst was veelzijdig. De eerste periode heb ik gewerkt op de Meerkoetenweg in de oogst; graan oogsten met de combine en daarna heb ik meegewerkt om de sportvelden van Dronten aan te leggen, waar ik met de brommer naar toe ging. De eerste keer wist ik niet waar ik moest zijn, maar er waren meer mannen die met de brommer naar het werk gingen en samen reden we naar de sportvelden waar ik ook weer een mooie tijd heb gehad. Ik weet nog dat het zand werd verplaatst met een echt dieseltreintje. Er werden rails op het zand gelegd, zodat het treintje het opgehoopte zand naar de juiste plek kon brengen. De machinist is nog steeds een goede vriend, waar wij regelmatig contact mee hebben. Hij is wel weer terug naar Groningen gegaan.
We hebben Zuidelijk Flevoland drooggelegd: er riet op laten groeien, gemaaid en verbrand om er vervolgens koolzaad te zaaien. (Het koolzaad had/heeft een mooie, gele kleur.) Dat maakte de grond bekwaam voor de oogst, totdat een gedeelte werd ingepland om een dorp te worden. Er werd gedraineerd en de kavels opgehoopt met zand. Zo kwam ik ook op heel grote kavels, waar nog niks was en waar nu Zeewolde is gebouwd en later Almere.
Het PTT gebouw in Almere Buiten was het eerste gebouw wat er stond en nu, na al die jaren, weet je niet wat je ziet! Wat een verandering. Dat is heel mooi om te zien en een heel mooi gevoel dat ik heb mogen meewerken aan de opbouw van deze prachtige polder. Het werken in de polder is voor mij een fijne tijd geweest, waar de collegialiteit hoog in het vaandel stond.
Ik heb ook de kans gekregen om veel cursussen te volgen en heb met veel verschillende machines in de polder mogen werken.
Maar wonen in Biddinghuizen is niet alleen werken, ook was er tijd voor hobby’s, waarvan er een is het zingen bij het Flevo’s mannenkoor. Dit doe ik al weer vanaf 1986.
Prachtig mooi vind ik zingen, niet alleen bij het koor, maar ook in de wijde polder kon ik uit volle borst mee zingen met de mannen. Misschien niet altijd mooi, maar wel hard. Toneelspelen doe ik ook graag bij Sentobi, een clubje voor senioren vanaf een jaar of zestig, die graag spelen. Het is een goede hersentraining, want het moet wel allemaal uit het hoofd. Wij kunnen nog steeds nieuwe spelers gebruiken. Iedereen is van harte welkom om eens te komen luisteren op de maandagmorgen om 9.30 uur in het Koetshuis. Maak wel een afspraak.

Biddinghuizen was in 1970 al een mooi dorp en na 43 jaar woon ik hier samen met mijn vrouw nog steeds met veel plezier, nu in de Tas. Het lopen door de bossen vind ik prachtig. Veel daarvan is ook door ons  aangeplant. En het bos van Biddinghuizen met vijver en eiland en dierenpark is geweldig om in te wandelen, vooral in het voorjaar als alles weer opnieuw gaat bloeien en groeien.  

Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat