Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Jacoline Hoek - MFC

31-5-2008


Jacoline Hoek. Geboren te Poortugaal. Woont in Biddinghuizen sinds 1995.

We zijn in 1986 naar Flevoland gekomen omdat ik een baan kreeg in Lelystad, op het laboratorium van het diergeneeskundig instituut. Mijn man Arthur kon bij Wegenbouwbedrijf Van de Wiel in Biddinghuizen aan het werk. We gingen wonen in Swifterbant, want dat lag mooi tussen Lelystad en Biddinghuizen in. Dat we uiteindelijk toch in Biddinghuizen terecht zijn gekomen, komt doordat we op een woonbeurs in De Meerpaal ons droomhuis zagen. Een dat huis werd gebouwd in Biddinghuizen. We hebben dus voor het huis gekozen, in plaats van voor het dorp, maar het heeft heel goed uitgepakt. Biddinghuizen, dat lijkt soms wel één grote familie, de onderlinge binding tussen de mensen die hier wonen is heel groot.

Ons huis heeft een grote garage en voor ons gezin is dat belangrijk, want we hebben ruimte nodig voor de stalling van onze motoren. Arthur en ik rijden allebei een Honda Goldwing. Mijn motor is bovendien voorzien van een zijspan, dus we kunnen wel wat ruimte gebruiken. Motorrijden is onze grote passie. Toerritten, dagjes en weekeinden weg en vakanties naar Scandinavië. Het gevoel van vrijheid en lekker buiten zijn, dat beleef je nergens zo goed als op een motor. Onze zoon Marnick gaat al in het zijspan mee sinds hij een baby is. Hij weet niet beter. Als hij achttien is gaat hij vast meteen zijn motorrijbewijs halen. Dan kunnen we de rollen misschien eens omdraaien; ik in het zijspan en hij achter het stuur.

Sinds anderhalf jaar zet ik me in voor de komst van een MFC naar Biddinghuizen. Ik ben van mening dat we als inwoners allemaal moeten bijdragen aan de leefbaarheid van het dorp. Om die reden ben ik ook in Biddinghuizen gaan sporten. Eerst sportte ik in Dronten, maar als we allemaal in Dronten gaan sporten, dan houden we hier geen voorzieningen over. Datzelfde geldt voor de boodschappen. Wat we in het dorp kunnen kopen, moeten we niet elders gaan halen, de winkeliers hebben het al moeilijk genoeg.

Samen werken, daar zijn we als dorp goed in. Daar hebben we dus een MFC voor nodig. Door samenwerking kunnen we samen zorgen dat het voorzieningenniveau in ons dorp in stand blijft en daar hebben we allemaal baat bij. Vooral voor de jeugd en de ouderen hoop ik dat het MFC er echt komt. Als zowel de senioren als de junioren van één gebouw gebruik kunnen maken komen ze met elkaar in contact, leren ze elkaar kennen. En dat is heel goed, denk ik. We moeten sowieso alles op alles zetten om onze jeugd in Biddinghuizen te houden, want dat is belangrijk voor de toekomst van ons dorp.

Wat betekent Biddinghuizen voor Jacoline Hoek?
Biddinghuizen is voor ons gezin een veilige en vertrouwde thuisbasis geworden. De mensen hier kennen elkaar en dat is prettig. Als men elkaar nodig heeft, dan weet men elkaar te vinden. Dat levert een unieke samenwerking op die essentieel is voor de leefbaarheid in het dorp. We hebben in Biddinghuizen veel mogelijkheden om te sporten en voor onze dagelijkse levensbehoeften kunnen we hier ook terecht. Met z’n allen moeten we ons inzetten om dat zo te houden. Wat mij betreft mag er in een van de leegstaande winkelpanden wel een schoenenzaak komen of een Scapino.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat