Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Maaike Wiegersma - Hard werken, daar krijg je niks van

19-5-2007


Maaike Wiegersma, geboren in Hantumhuizen. Woont in Biddinghuizen sinds 1966.

Ik ben opgegroeid op een boerderij in een klein dorpje in Friesland, net boven Dokkum. Er waren al drie zonen, mijn vader was blij met mijn komst. Eindelijk een dochter. Moeder was vaak ziek, zij kon wel wat hulp gebruiken. Samen met mijn twee zusjes die na mij kwamen heb ik altijd meegewerkt in het huishouden. Mijn jongste broertje, dat daarna nog kwam, is door mijn zusjes en mij vreselijk verwend, dat zul je begrijpen.

Van mijn moeder mochten de meisjes in ons gezin niet leren melken. Want als we het konden, dan moesten we het doen ook. En in huis was er genoeg te doen. Als ik zie hoe kinderen nu opgroeien, dan ben ik wel eens jaloers. Zoveel vrije tijd, dat hadden wij niet. Maar van hard werken krijg je niks, hoor. Vandalisme en andere negatieve zaken, daar hadden we toen helemaal geen tijd voor.

Mijn man Willem heb ik leren kennen in de Wieringermeer, toen ik daar logeerde bij een oom en tante. We trouwden en gingen in Pijnacker wonen. Willem werd daar bedrijfsleider op een boerderij. Ik heb in Pijnacker een heerlijke tijd gehad. Helaas nam de zoon van de boer, toen hij oud genoeg was, het bedrijf over. Willem moest op zoek naar nieuw werk dus ging hij in Flevoland kijken, daar was genoeg te doen op agrarisch gebied. Bovendien konden we gemakkelijk een huis krijgen. Zo zijn we aan de Kopakker gekomen. Het eerste jaar vond ik het ergste. Wat wilde ik graag terug naar Pijnacker. Al die buren zo vlak naast me, daar kon ik maar moeilijk aan wennen. Het kale landschap, overal die lage hegjes rond de huizen… Afschuwelijk vond ik het.

Gaandeweg ben ik toch gewend geraakt. Door de contacten via de kinderen en de scholen leerde ik mensen kennen. En nu woon ik hier nog steeds, inmiddels niet meer aan de Kopakker, maar aan de Hooiberg. Willem en ik zijn vrijwilliger bij de aanleg van het wandelpad rond het dorp. Hij werkt aan het pad, ik verzorg de koffie voor de vrijwilligers. Leuk dat we dit in Biddinghuizen met z’n allen doen. Het is heel gezellig om met een groep mensen samen de schouders eronder te zetten. Door er aan mee te werken wordt het echt ons eigen wandelpad.

Wat betekent Biddinghuizen voor Maaike Wiegersma?
Ik ben blij dat het winkelcentrum wordt opgeknapt. Het wordt vast heel mooi. Iets waar ik me altijd een beetje aan erger, dat zijn die vieze koepels boven de luifels van de winkels. Jammer dat geen van de winkeliers die ooit schoonmaakt. De boekenwinkel vind ik echt een aanwinst voor het dorp. Een gezellig winkeltje, waar ik graag kom.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat