Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Herman van Dam - Vakantiegevoel

20-9-2008


Herman van Dam. Geboren te Amerongen. Woont sinds 1993 in Biddinghuizen.

Herman van Dam en zijn vrouw Janny hadden nog nooit van Biddinghuizen gehoord toen ze er bij toeval terecht kwamen op een zondagmiddag.

We gingen zomaar een eindje rijden, want we hadden niets te doen. Even in de polder kijken. Door Dronten gereden. En toen kwamen we uit in Biddinghuizen, een dorp waar we nog nooit van gehoord hadden. Op het Plein stond een bord van makelaardij Flipse met het aanbod van woningen dat te koop stond. Zomaar uit nieuwsgierigheid stapten we uit de auto om even te kijken. Dat was schrikken. Die prijzen waren we niet gewend! De huizen hier waren namelijk aanmerkelijk goedkoper dan in Amersfoort, waar we woonden. Meteen de volgende ochtend zaten we al bij Flipse op kantoor. Niet lang daarna betrokken we onze woning aan de Karwijhof.

Ik kan me nog heel goed herinneren dat we tijdens de verhuizing de vogels hoorden fluiten. We vonden dat destijds heel bijzonder. Want in Amersfoort hoorde je alleen maar de drukte van de stad, het razen van verkeer. Het geluid van de vogels gaf me een soort vakantiegevoel, alsof we op een camping stonden.

Het wonen in Biddinghuizen is toch wel heel anders dan wonen in de stad. We waren een druk leven gewend. Hier is er vooral rust en stilte, geluiden van de natuur. Daar moet je als stadsmens eerst even aan wennen. Nu zou ik het niet meer willen missen. Over Biddinghuizen kan ik alleen maar positieve dingen bedenken. Er wordt heel veel georganiseerd. Dat vind ik indrukwekkend, voor zo’n klein dorp. Feesten rond de voetbalwedstrijden van WK en EK, voor- en najaarsfeesten en Koninginnedag. De Meerpaaldagen in Dronten vind ik ook super. Elburg en Harderwijk zijn vlakbij. Lowlands is ook een fantastisch evenement hier in de buurt. We hebben het festival twee keer bijgewoond, maar ieder jaar gaan we wel eventjes kijken. Wat een enorme troep is er op het terrein als het net afgelopen is. Maar na een paar dagen is alles weer opgeruimd, dat vind ik prachtig om te zien.
Ondanks al die activiteiten in de regio kan de infrastructuur rond het dorp het goed aan. Van files is nauwelijks sprake, dat is ook wel prettig. Voeg daarbij dat we bos en strand op fietsafstand van het dorp hebben, dan kun je toch niets meer bedenken om hier ooit nog weg te willen?
Als onze zoons iets ouder zijn, willen Janny en ik samen grote reizen gaan maken. Scandinavië, Canada, misschien wel het verre oosten of Zuid-Amerika. Maar dat staat pas over een paar jaar op ons programma.
Wat betekent Biddinghuizen voor Herman van Dam?
Nou, dat heb ik in de tekst hierboven al wel duidelijk gemaakt. Het dorp mag wat mij betreft nog wel wat groeien, dan kunnen de voorzieningen in stand gehouden worden. Iets negatiefs over Biddinghuizen zou ik echt niet kunnen bedenken.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat