Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Hendriena Verhoef - Bezint eer ge begint

22-9-2007


Hendriena Verhoef, geboren in Hulshorst. Woont sinds 1975 in Biddinghuizen.

We woonden hier nog maar drie dagen toen laat in de middag, het was elf november, de bel ging. Er stonden zingende kinderen aan de deur met lampions en ze wilden graag een snoepje.
Sint Maarten! Ik had er nog nooit van gehoord. In Hulshorst, waar we vandaan komen, kenden we dat niet. Nou hou ik zelf helemaal niet van snoep, dus ik had niets in huis. Dat vond ik echt sneu voor die kinderen. De hele avond ben ik naar de deur gelopen om uit te leggen dat ik helaas niets lekkers voor ze in huis had. Sindsdien zorg ik er natuurlijk wel voor dat ik op Sint Maarten snoepjes in huis heb.


Ik ben gek op dieren, dat heb ik van huis uit meegekregen. Maar dierenliefde moet ook wel een beetje in je zitten, denk ik, en bij mij is dat zo. Thuis heb ik een hond, een fret en twee katten. En sinds kort bied ik onderdak aan een baby Tortel, die uit de boom is gevallen. Je kunt zo’n beestje toch niet aan z’n lot overlaten? In de stal hebben we nog vier paarden, drie geiten, vier cavia’s, twee konijnen en twee katten. Een gezellige beestenboel. Veel werk, dat wel. Mensen onderschatten dat vaak, hoeveel werk het houden van een dier met zich meebrengt. Bovendien moet je er voor zorgen dat andere mensen geen overlast ondervinden van jouw dieren, dat is ook erg belangrijk. Ik hou er zelf namelijk ook niet van dat katten van anderen mijn tuin als kattenbak gebruiken.

Mijn werk bij Gardenbroek doe ik met veel plezier. Bijna altijd kan ik mensen van een goed advies dienen, want ik weet van de meeste dieren wel hoe ze verzorgd moeten worden. In Nunspeet heb ik ook al heel lang in een dierenspeciaalzaak gewerkt. Laatst was er iemand wiens hond zo gulzig at, dat het tot problemen leidde. Een grote steen in de bak leggen bood uitkomst. De hond moet er dan omheen eten, en dat kost tijd, waardoor hij vanzelf rustiger eet.

Er is ook wel eens iemand bij me geweest die op zoek was naar een rustige pup. Dat kun je vergeten, heb ik toen gezegd. Alle puppy’s zijn druk en het is heel veel werk om een klein hondje groot te brengen. Die persoon heeft toen toch besloten een oudere hond aan te schaffen. Een fret bijvoorbeeld, lijkt misschien een gemakkelijk dier, maar heeft toch heel veel aandacht nodig, anders verveelt hij zich. Mensen moeten goed nadenken voordat ze tot aanschaf van een huisdier overgaan. Dat is beter voor de dieren, maar ook voor de mensen.

Wat betekent Biddinghuizen voor Hendriena?
Misschien vinden sommige mensen het niet leuk om te horen, maar eigenlijk interesseert Biddinghuizen met niet zo veel. Ik heb geen band met het dorp. Je mag me met al m’n spullen op iedere willekeurige plek in Nederland neerzetten, en ik voel me thuis.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat