Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Rik Bronkhorst - Energie besparen aan de Fruithof

3-2-2009


Rik Bronkhorst, geboren te Amersfoort. Kwam in 1965 naar Biddinghuizen.

We zijn hier naartoe gekomen voor de kinderen, want we woonden in Amersfoort driehoog op een flat en in Biddinghuizen konden we een eengezinswoning krijgen. Vanuit ons huis aan de Fruithof konden we destijds heel ver de polder in kijken. Dat is nu niet meer zo, maar nog steeds woon ik graag aan de Fruithof.

Met onze straat doen we mee aan de actie Klimaatstraat. Claudia van Loveren kwam met het idee en sindsdien zijn we met een groot aantal bewoners van de Fruithof energie aan het besparen. Nooit gedacht dat ik nog eens zo milieubewust zou worden! Ik heb in het verleden nooit zoveel aandacht voor gehad voor het milieu, maar nu is het iets geworden waar ik me graag voor inzet.

In mijn badkamer hangt een zandlopertje. Douchen kan best in vijf minuten en zonder die zandloper sta je er vaak ongemerkt een kwartier onder. Best lekker, natuurlijk. Maar niet goed voor het milieu en zeker ook niet voor je portemonnee. De zonneboiler, die door OFW geplaatst is zorgt er ook voor dat de energierekening laag blijft. De verwarming staat bij mij op 19,5 graden. En ’s avonds als het fris is, kruip ik onder een deken op de bank. Bij de renovatie van de huizen aan de fruithof is veel aandacht geweest voor energiebesparende aanpassingen. Dat is goed te merken. Ik vind die renovatie een groot succes.

Energie besparen is aan de Fruithof het onderwerp van de dag. Door die gesprekken kom je ook weer op goede ideeën die je zelf ook toe kunt passen. Van mijn buurman Flip van Lieshout heb ik bijvoorbeeld geleerd hoe ik milieuvriendelijk kan tuinieren. Ik gebruik in mijn tuin nu helemaal geen bestrijdingsmiddelen meer. Dat geeft me een heel goed gevoel.

Mede door de renovatie door OFW en door de actie Klimaatstraat is milieuvriendelijk leven bij ons aan de Fruithof een soort sport geworden. We kunnen er een straatfeest mee winnen. Maar ook als we dat feest niet winnen, dan hebben we nog niet verloren. Bij deze actie kun je immers niet verliezen. Financieel levert het sowieso winst op. En ook de natuur wint erbij. Bovendien zijn de contacten in de buurt door de klimaatactie alleen maar nog beter geworden. Er bestaat kans dat SBS6 bij ons aan de Fruithof opnames komt maken, want misschien komt weerman Piet Paulusma binnenkort naar Biddinghuizen. Wat mij betreft heeft de Fruithof dus al gewonnen.

Wat betekent Biddinghuizen voor Rik Bronkhorst?
Biddinghuizen is een heerlijk dorp. Je bent hier geen eenling. In het dorp heb ik veel contacten. Ik woon alleen, maar ik drink thuis nooit koffie in m’n eentje. Altijd kan ik wel ergens terecht voor een bakkie. In het Koetshuis ben ik regelmatig te vinden, om te eten of te biljarten. En daar ontmoet ik dan ook altijd wel weer iemand. Hangplakken voor ouderen? Die hebben wij toch niet nodig in Biddinghuizen?
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat