Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Joke van der Kamp - Wignand - Waar je hart vol van is, stromen je mond en je handen van over

20-7-2013


Joke woont in Dronten, is getrouwd met Jan en heeft drie kinderen in de leeftijd van 23, 25 en 26 jaar. De eerste musical die ze mee deed, was Archipel. Daar kon ze in praktijk brengen wat ze geleerd had op de naailes op een modevakschool. Morgenland is de tweede musical , waarvoor ze samen met onder anderen Jenny Bijsterbosch alle kleding gaat naaien.

Ik ben geboren in Zwolle in een gezin met drie kinderen. Ik heb een zus en een zusje, dus ik was de middelste. Tot mijn trouwen heb ik in Zwolle gewoond en de scholen doorlopen, waaronder de MAVO als middelbare school. Ik wilde graag bezigheidtherapeute worden, maar werd twee keer uitgeloot. Ik moest iets anders, Ik besloot toen de MBO opleiding KVJV ( kinderverzorging, jeugdverzorging) te doen. Ik werkte daarna als invalkracht bij een gezinsvervangend tehuis de Rietgors te IJsselmuiden.

Ik was zestien, toen ik op een zeilkamp Jan ontmoette. Ik ging met een vriendin mee vanuit haar school. Op zondagmorgen zaten we in de kerk. Jan zat voor mij en ik merkte dat hij steeds achterom keek. Waar de dominee het die ochtend over heeft gehad, weten we beiden niet meer. In 1985 zijn we getrouwd en gaan wonen in IJsselmuiden. Daar is Rianne geboren. Ik was gestopt met werken. Jan kreeg een baan in Staphorst, waar we ook naartoe verhuisden. Dit werd de geboorteplaats van Gerwin. Na twee jaar gingen we weer met Jans werk mee naar Dronten en werd Hanna geboren.

Ik deed veel vrijwilligerswerk. Voor de kerk werkte ik als kinderoppas, hielp mee met  de vakantie Bijbelweek, deed allerlei andere kinderactiviteiten. Ook op de basisschool was ik vaak bezig met van allerlei klussen en activiteiten; avondvierdaagse lopen, boeken kaften, helpen met schoonmaken van speelgoed, helpen met lezen en met de musical van groep 8. Ook heb ik een aantal jaren in de ondercommissie gezeten.

Toen alle kinderen op de basisschool  zaten, kreeg ik overdag wat meer tijd om  aan mijn eigen ontwikkeling en scholing te werken.  Ik had in die tijd drie, soms vier “poetshuizen” en plukte in het najaar appels onder schooltijd. Met het geld dat ik daar verdiende, ben ik begonnen met de naaiopleiding Cuppens-Geurs in Tilburg. Dit instituut werkt  met modules. Dat was ideaal te combineren met het gezin en al het andere vrijwilligerswerk.  Ik kon examen doen wanneer ik wilde. In Dronten kon ik naar de leerkracht voor de lessen, terwijl de examens in Tilburg werden afgenomen. Over iedere module, waaronder modevaktekenen en lerares, heb ik ongeveer twee jaar gedaan. 
Op het moment dat ik mijn coupeuse had behaald, ben ik voor anderen gaan naaien: kleding verstellen en nieuwe kleding naaien.
De musical Archipel  kwam op mijn pad, toen ik net het diploma modevaktekenen had behaald. Ik vond het erg leuk om alle kennis en kunde in praktijk te brengen. 

In 2010 hebben we de garage omgebouwd tot atelierruimte; een fijne ruimte waar ik veel en vaak te vinden ben. Ik ontvang daar mijn klanten, ben er zelf aan het werk en geef daar ook naailessen. Ook  heb ik me toen in laten schrijven bij de K.V.K  onder de naam: Kledingatelier Joke Wignand.
Gelukkig ben ik nog niet uitgeleerd. Binnenkort ga ik een cursus mouleren doen. Dit is een manier om patronen te maken zonder papier. Je drapeert gelijk de stof om het lichaam en maakt op die manier een goed passend patroon.

Ook ben ik de komende tijd veel te vinden in het atelier van Musical Morgenland in Biddinghuizen. Uiteraard ga ik daar ook met kleding aan de gang. Het is erg leuk om met  zo’n grote groep enthousiaste mensen iets moois neer te zetten, ieder met haar/zijn eigen talent.

Ook je verhaal vertellen? Iedereen kan het! Mail naar hermaloohuis@gmail.com We doen het samen.

Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat