Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Marc Bolle - Alles over scouting

21-12-2010


Hij is een echte Biddinghuizenaar, woont bij zijn moeder en zijn zusje, Jessica, van 14 jaar,. Hij volgt het praktijk onderwijs van het Almere college te Dronten. Hij luistert heel veel muziek, mensen kennen hem niet anders als met oordoppen in de oren. Ook tekent hij heel graag graffiti. Hij wil wel eens naar zo’n muur toe waar het ook mag. Zijn logo is MOON. Hij zit al sinds zijn tiende jaar op Scouting.

Voor mijn tiende zat ik op de judo én op de scouting. Ik moest vaak kiezen op zaterdag: of naar een wedstrijd van de judo of naar de scouting. Uiteindelijk heb ik voor het laatste gekozen. Trok me toch wel meer aan, het is niet echt een sport, het is gewoon leuk; lekker in de bossen.

Ik vertel graag hoe het werkt bij de scouting. We hebben drie groepen:
Van 5 tot 10 jaar ben je bij de welpen: Daar speel je hoofdzakelijk spelletjes in de bossen. Je leert rekening houden met elkaar en veel dingen over de natuur.
Van 10 jaar tot 16 jaar heet je een scout: je leert knopen maken in touwen, met een bijl omgaan, zakmessen en een zaag; hoe je het best torens kunt bouwen, enz. Een keer per jaar bouwen we zo’n toren bv. in het midden van het dorp. Natuurlijk leer je nog meer over de natuur. Nu ben je ook oud genoeg om aan bepaalde eisen te voldoen.

Van 16 tot 18 jaar ga je naar de explorers, Daar zit ik nu. Bij de explorers heb je niet veel eisen meer. Je bent meer zelfstandig bezig met opkomsten regelen. De opkomst zijn de bijeenkosten van de zaterdagmiddag. Je regelt dit om beurten. We worden in de gaten gehouden door een burgerleiding. Dat zijn mensen die in de stam zitten. Zij houden alleen toezicht. We doen verschillende dingen: we gaan wel eens vuurtje stoken in vuurbakken, die zijn meegenomen door de leiding vanuit Dronten waar ze opgeslagen liggen en zitten bij het meertje (schaatsbaan) in het bos. De brandmeldkamer wordt ingelicht over de plek, waar het vuur wordt aangelegd, zodat ze bij een mogelijke melding van brand weten dat de scouts daar zitten. Meestal zijn we bezig kampjes te organiseren; we maken boomhutten van wel zeven bij zeven meter. We blijven daar dan een weekend.

Van 18 tot 21 jaar is er de jongere Stam. Hier leer je leiding geven, zodat je het met 21 jaar het al in de vingers hebt en dan heb je van 21 tot oneindig : de Stam voor leidinggevenden, die helpen met organiseren en toezicht houden.

Je hebt drie klassen: Derde, tweede en eerste klasse. Je begint met de derde klasse. Je hebt een formulier met eisen, die je kunt afvinken. Je wordt dan beloond met een insigne. Je laat zien hoe goed je om kunt gaan met de bijl, zaag en zakmes, Je krijgt EHBO lessen, je leert bomen herkennen, 16 windrichtingen die je uit je hoofd moet kennen. Het aantal knopen dat je kunt maken, wordt genoteerd. Tweede klasse: meer moeilijke knopen, een hike ( lange wandeltocht) uitzetten van 5 km, met een boekje met uitleg erbij, zodat mensen die tocht echt kunnen lopen. Je leert een vlot te maken, moeilijkere EHBO dingen, bv. een beenbreuk spalken, stabiele zijligging, heimlichgreep, slagaderlijke bloeding stelpen of een aderlijke bloeding. De eerste klasse: deze klasse heeft nog maar één iemand gehaald, zo moeilijk is het. Eisen: een vlot bouwen, waar jezelf op moet overnachten, een hike uitzetten die langer is dan 5 km, brancard bouwen die stevig genoeg is, alle knoop technieken; iets ingewikkelds maken, bv. twee balken aan elkaar knopen met wiggen, enz.

Je haalt deze eisen door de jaren heen dat je bij de scouts zit. Die insignes naai je op de mouw van je blouse, zodat iedereen het kan zien. Elke scout draagt een uniform.

Binnenkort hebben we een opkomst bij iemand thuis: karaoke, raving rabbit ( een spel op de WII), we spelen samen. In februari gaan we samen met andere groepen uit de omstreken films kijken. Ik wil al als kind graag bij de stam. Dat gaat binnenkort in oktober gebeuren.

We willen graag een eigen ruimte in het bos. We zijn bezig met het gebouw, waar de ijsclub ook in zit. De ijsclub kan er in de winter een gedeelte van gebruiken, als het vriest en er geschaatst gaat worden. De bootjesvereniging maakt hier in de zomer gebruik van. Het gebouw is dus multifunctioneel. We hebben heel hard een eigen gebouw nodig. Nu staat alles van ons buiten en wordt het geregeld stuk gemaakt. Maar het gaat er komen. Ik heb de bouwtekeningen gezien.

Wat betekent Biddinghuizen voor Marc?
Het is hier Leuk en gezellig. Ik ken bijna iedereen. Het is niet zo druk als in de grote steden. Ik kan met velen goed opschieten. Het is wel jammer dat er weinig uitgaansmogelijkheden zijn. Ik had wel gehoopt op het multifunctioneel centrum. Daar hadden we ook in gekund. Ik wil hier mijn levenlang wel blijven wonen.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:

Realisatie: Sybit - Software op Maat