Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Gea de Rapper - Weet veel van digitale schoolborden en ophangsystemen

26-1-2013


Tot mijn grote verrassing ken ik Gea uit de tijd van onze schoolgaande kinderen, achttien jaar geleden en al die tijd niet weer gezien. En dat in zo’n klein dorp. Gea woont met Jack en Nathalie van drieëntwintig jaar al ruim tweeëntwintig jaar in Biddinghuizen. Beiden zijn geboren en getogen in Den Helder. Jack is een zoon van een Marineofficier en Gea is een dochter van een huisschilder en eigenaar van een winkel in Julianadorp. Ze heeft nog een drie jaar jongere zus.

De lagere school en de HAVO heb ik doorlopen in Den Helder. Daarna heb ik de Schroeversopleiding in Amsterdam gevolgd. Ik ging elke dag op en neer met de bus, trein en tram. Mijn eerste baan was bij de Rabobank in Anna Paulowna. Ik runde de reizenafdeling. Dat vond ik heel erg leuk. Het bracht veel studiereizen met zich mee, bijvoorbeeld om hotels te bezoeken in Kreta, Kos of Rhodos.

In 1982 ontmoette ik Jack in ‘de Vijverhut’, een bar-dancing in Grote Keten, een gehucht bij Callantsoog. We werden op slag verliefd, gingen vrij snel samen wonen, trouwden in mei 1984 en gingen in Anna Paulowna wonen. Jack werkte als marechaussee in Amsterdam en stapte in 1984 over naar de landmacht. Daar zag ie meer mogelijkheden. Hij werd geplaatst in Havelte. Dus verhuisden we naar Steenwijkerwold in 1986. Gelukkig was daar ook een Rabobank die mij wel wilde overnemen als werknemer. In 1987 is Stephan geboren en in 1990 Nathalie. Omdat Jack overgeplaatst werd naar Ermelo, verhuisden we naar Biddinghuizen. Dat was een warm bad. In Steenwijkerwold kende iedereen elkaar. Het was moeilijk om er tussen te komen. We kwamen hier in een leuke buurt te wonen. In Biddinghuizen komt iedereen overal vandaan. Het volgende viel me meteen op: de kinderen speelden samen met de buurtkinderen, dat ze naar oma en opa gingen. Dat hield voor hen vanzelfsprekend in dat ze de koffer pakten, want je kon er niet zomaar een kop koffie gaan drinken. Iedereen had opa en oma ver weg wonen. Daardoor werd het vaak een logeerpartij.

In 1991 werd Stephan ziek. Een tijdje lang werd er gezocht naar de oorzaak, waarom hij zo lang al kwakkelde. Er werd leukemie ontdekt. Onze wereld stortte in. Er volgde een lange periode van ziekenhuis in en uit en kuren. Nathalie ging veel naar opa en oma in Julianadorp. Na een jaar kuren waren ze klaar met de behandelingen. Helaas werd er binnen een half jaar geconstateerd dat het terug was. Er volgden wederom kuren. Ook kreeg hij beenmerg van Nathalie. Het was een wonder dat dit een match was. Jammer genoeg mocht het niet baten. Hij heeft nog anderhalf jaar gewoon een leven kunnen leiden als kleuter en deed groep twee op de Akkerwinde. Toen het voor de derde keer terug kwam in september 1994, zat het in het hersenvocht en niet als daarvoor in het bloed. Hij had heel veel hoofdpijn en verloor uiteindelijk zijn zicht. Hij zei: “Ik kan nog wel goed horen, hoor!” Ik las hem heel veel voor. Hij overleed in januari 1995. Agaath Gremmé was een geweldige steun in die tijd. Ze heeft een enorm mooie dienst speciaal voor de kinderen georganiseerd met vliegers, strand en blauwe lucht.

Het leven ging verder. Ik ging na jaren weer werken, nu bij EPS (European Presentation Systems). Dat zit in het oude kantoorgebouw, waar Bol zijn benzinepomp had. We verkopen ophang- en presentatie systemen. Dat houdt in dat we aan scholen en kantoren whiteboards, digitale schoolborden, mooie ophangrails verkopen, maar ook aan particulieren. Thuis een rail boven de computer is soms een prachtige oplossing voor losse papieren. Op de website kun je zien wat voor moois wij hebben. www.eps-presentation.nl Ik doe de acquisitie: het werven van nieuwe klanten en de montage planning. Ook bezoek ik de klanten door het hele land. Ik werk halve dagen en dat bevalt me prima.

Hobby’s: lezen, wandelen (jammer genoeg leeft onze Beagle Oscar niet meer) en pianospelen.

Biddinghuizen voor Gea: Ik vind het een heerlijk, rustig dorp en wil hier niet meer weg. Ik grijp deze kans aan om iedereen te bedanken voor de vele steun en het medeleven in de periode van het overlijden van Stephan en de jaren erna.

Wil je jouw verhaal vertellen? mail naar hermaloohuis@kpnmail.nl  We doen het samen!
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat