Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Martijn Veldkamp - Penningmeester bij IJsvogel

6-7-2013


Hij is geboren in 1987 in Harderwijk en was negen, toen hij met zijn ouders naar Biddinghuizen verhuisde. Zijn broertje Simon woont hier ook. Hij kwam terecht in groep zes van de Rank. Zijn vrouw is Gwen Veldkamp - Oost en ze hebben drie kinderen: Floor van zes, Jill van vier en Cato van een jaar oud. Floor kreeg hij cadeau op zijn verjaardag, wat ook bijna gebeurde met Cato. Zij werd gelukkig drie dagen later geboren.

Ik heb Gwen leren kennen door  toedoen van onze moeders. Zij werkten samen op ’s Heerenloo. Haar moeder moest een keer iets brengen bij mijn moeder. Ze maakte de opmerking: ‘Jij hebt een leuke zoon en ik een leuke dochter.’ Toen hebben de moeders onze mailadressen uitgewisseld. Uiteindelijk ben ik in 2003 met Gwen en familie van haar naar de  Bevrijdingsdag  in Zwolle geweest. We hadden via msn elkaar al gesproken.  Twee weken later was het aan. Ik was vijftien en Gwen zestien jaar. In 2006 kwam onze Floor als verrassing, Jill kwam in 2009 en in augustus 2011 Cato. Bij de ontdekking van de eerste zwangerschap wilden we toch op ons zelf wonen. We probeerden hier een huis te huren, maar uiteindelijk werd het  Meppel. Daar moesten we na anderhalf jaar weer uit. We kwamen in Kampen terecht voor een half jaar. Ook daar konden we niet lang blijven en belandden weer in Biddinghuizen aan de Uitloper, waar we nog steeds wonen. Het huis in de Graafschap gaat niet door. Dus wie weet waar we nog ooit terecht komen.
In mei van dat jaar zijn we getrouwd, omdat ik nog steeds naar de rechter zou moeten om  het ouderschap te krijgen over Jill en Cato. Bij Floor had ik dat al wel gedaan.  Een vriendin van ons zei: ‘Trouw op maandag, dan wordt dat allemaal vanzelf geregeld.’ Zo gezegd, zo gedaan. We hadden een leuke dag met familie en vrienden. Een maand daarna zijn we met een groepje van ongeveer twintig man naar Dorhout Mees gegaan en hebben er gebarbecued. Cato werd twee maanden daarna geboren.

Ik heb mijn studie gedaan in Harderwijk; bank en verzekeringswezen op MBO niveau, daarna ben ik naar Zwolle gegaan en volgde op Windesheim de opleiding Financial Services Management op HBO niveau. In 2010 ben ik terecht gekomen bij een detacheringbureau. Sindsdien werk ik door het hele land, vooral voor de Rabobank. Ik vervang mensen bij ziekte of doe tijdelijk extra werk als er veranderingen doorgevoerd moeten worden. De duur daarvan verschilt erg. Het kan variëren van drie maanden tot een jaar. Op dit moment ga ik naar Assen. Het moet wel berijdbaar blijven binnen een dag. Wordt de afstand groter dan anderhalf uur, dan kan ik in een hotel verblijven. Dat is nog niet voorgekomen. Ik ben wel lang van huis: van half zeven tot minimaal een uur of zeven. Het scheelt wel dat ik één dag in de week vrij ben, omdat ik vier dagen van negen uur draai. Afgelopen tijd zat ik zes maanden in huis, daar er geen opdracht voor me was; een heel duur betaalde huisman.
Het was wel weer wennen om aan de slag te gaan. Ik vermaakte me prima met die drie kleintjes in huis. Gwen werkt drie dagen en ik vier. Zo lossen we tenminste drie dagen op wat betreft  het bij de kinderen zijn. Gwen werkt bij een kinderdagverblijf van’ Doomijn’  in Zwolle.

Sinds april dit jaar ben ik lid van de Stichting de IJsvogel. Ik las in de Biddinghuizen Actueel dat ze iemand zochten als penningmeester. Na een gesprek met Henk Noome, de voorzitter, kreeg ik die functie. Nu regel ik niet alleen de administratie, maar ook de aanvraag van vergunningen en subsidies, heb contacten met de gemeente, zoek altijd maar weer nieuwe sponsoren en ben de aanspreekpersoon voor de politie. De politie regelt de aanvraag van de vergunningen, zij kijken naar het afsluiten van de wegen, ze controleren of we genoeg EHBO’ers hebben, komen kijken bij de feesten. Ook komt  de horecadienst van de politie even binnen en houdt de gang van zaken in de gaten. Zodoende spreken we elkaar geregeld.
Nu zijn we bezig met de voorbereiding van de oktober feestweek, waarin we het vijftigjarig bestaan van Biddinghuizen vieren.Er komt een reünie voor de huidige en de oud bewoners. Er komt een feestavond voor het hele dorp, dus voor ieder wat wils. Ieder kan iets vinden wat ie leuk vindt, hopen wij. Het stamppottenbuffet komt er, misschien een playbackshow of jamsessie. U gaat het horen. Mocht u denken: Gos, dit leek me nu wel eens leuk om in die week mee te maken of aan mee te doen, mail het ons gerust. www.ijvogel.net Wie weet kunnen we het verwerken in het programma.

Biddinghuizen voor Martijn;
Een heerlijk dorp om in te wonen. De kinderen hebben hier de ruimte om leuke dingen te doen en ik kan er echt van genieten als ik hardloop door het bos . Ook voor mijn werk is het ideaal gezien de centrale ligging in het land. Via Stichting de IJsvogel zie ik nu ook meer van de vele mensen die wat doen in het dorp. Mooi om te zien dat we er zo met z’n allen een mooi en gezellig dorp van weten te maken.

Het is leuk een levensverhaal te lezen. Ben jij de volgende? Kom op, meiden en jongens. Jullie willen we ook wel leren kennen. Mail naar hermaloohuis@gmail.com We doen het samen! 
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat