Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Berna Saers - Haar passie is schilderen en tekenen

10-8-2013


Berna wil graag aan kinderen vertellen wat je allemaal kunt doen met potloden, verschillende soorten verf en pencelen. Ze is geboren in Vlaardingen en woont al veertien jaar in Nijkerk. Echter door het ontmoeten van haar vriend is ze steeds vaker in Biddinghuizen te vinden. Arnold is in Ermelo geboren en woont sinds 2006 in Biddinghuizen. Hij heeft een zoon en een dochter. Berna heeft ook een zoon in Nijkerk, een dochter in Zoetermeer en een kleinzoon van een jaar.

Ik werk in de thuiszorg. Vanwege bezuinigingen mag ik niet meer werken dan mijn contracturen, dus vijftien uur. Dit vind ik verschrikkelijk, want de nood is zo hoog. Ik ben van oorsprong gezinsverzorgster. Dat is helaas een uitgestorven beroep. Als een moeder uit het ziekenhuis wordt ontslagen, komt er niemand meer om haar helpen. Dat moet de partner, buren of familie helpen. In de thuiszorg zorgen we voornamelijk dat oudere mensen zolang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. We  maken niet alleen schoon, maar letten op het gehele welzijn, en werken soms ook samen met het verzorgende team.

Ik heb, doordat ik minder werk, meer vrije tijd en wil weer meer schilderen en tekenen. Ik heb al vanaf mijn achttiende teken- en schilderlessen gehad in verschillende woonplaatsen, dus ook van verschillende leraren. Het fijne hiervan is dat ik verschillende stijlen en aanpakken heb geleerd. Bij de eerste lessen in Vlaardingen leerde ik wat over vlak verdelen, kleuren mengen. Echt goed heb ik leren tekenen van twee schilders in diezelfde woonplaats, de eerste les hoefde ik alleen maar een potlood en een vlakgommetje mee te nemen. In de jaren  daarna maakte ik olieverf schilderijen en leerde ik aquarelleren. Er is nu een grote basis gelegd. Ik kan schilderen wat ik zie. Nu kan ik mijn creativiteit erop los laten.

Aan onze muren in huis hingen verschillende werken en dat werd opgemerkt door een vriendinnetje van mijn dochter; zij wilde dat ook wel leren. Naast de zorg voor mijn gezin, en later ook mijn werk, heb ik met veel plezier achttien jaar lang kinderen vanaf zes jaar thuis tekenles gegeven.
De kinderen kwamen uit school, kregen wat te drinken, loste ondertussen het tekenraadsel op, schoven aan de eettafel en storten zich op de nieuwe opdracht. Ik leerde de kinderen wat ik ook allemaal heb geleerd, maar dan op een speelse manier.

Ook gaf ik les op de scholen van mijn kinderen. Ik ga het hebben over de horizon, de verdwijnpunten en hulplijnen, die je naderhand weer weg kunt gummen. Dan staat er een huis. Met de kleuters ga ik kleuren mengen. Geweldig hoe je daarmee kunt toveren. Die gezichtjes van de kinderen als de kleuren geel en blauw samen groen wordt! Ik gebruik de actualiteit, zoals de tekeningen van Fiep Westendorp,  toen ze overleed. Of met sinterklaas een eigen bingoplaat tekenen, met als beloning voor een volle bingokaart pepernoten en een cadeautje. De tekenraadsels: bij het begin van de les die ik aan de kinderen geef, doe ik een tekenraadsel. Ik probeer ze te prikkelen, zodat ze leren wat er nog meer met schilderen te maken heeft, behalve alleen hun eigen plaatje. Ik vraag bijvoorbeeld wat een paletmes is, wat kun je ermee? Ik geef ze ook tegen het einde van het schooljaar een tekenrapport, waarin ze een cijfer krijgen, ook voor de tekenraadsels, naast een cijfer voor kleur mengen, creativiteit, hoe ze omgaan met materiaal. De eerste keer dat ze komen, maak ik van hun eerste tekening een plastiek onderlegger, die ze twee jaar lang onder hun tekening leggen. Dan maken ze een nieuwe. Zo kunnen ze zelf zien hoe ze vooruit zijn gegaan
Het is heel goed voor kinderen die moeite hebben met taal en rekenen. Zij kunnen dan succes behalen met tekenen. Hierdoor gaan ze ook weer graag naar school. Ook is het heel goed voor de motorische ontwikkeling. Bij het naar de middelbare schol gaan, zijn ze de andere kinderen vooruit bij het vak tekenen. Zij weten tenslotte al wat een palet is, hoe je kleuren mengt of wat perspectief is.
Ik wil heel graag kinderen uit Biddinghuizen de kans geven bij mij les te volgen op een speelse manier, zodat ik kan overbrengen waar ik zelf zoveel plezier aan beleef. Om je kind op te geven, kun je me bellen op nummer 06-10092436. Ik woon vlak bij de scholen!

Biddinghuizen voor Berna: Ik ervaar dat je snel wordt opgenomen in de gemeenschap. Iedereen groet iedereen.

Wil je ook over je hobby vertellen, over je vrijwilligerswerk of iets anders? Mail naar hermaloohuis@gmail.com We doen het samen 
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat