Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Truus Schaak - Mijn allerlaatste marathon

17-2-2007


Truus Schaak- van Rijn, geboren in Ankeveen. Woont sinds 1974 in Biddinghuizen.

Kees en ik wilden graag trouwen, maar in Weesp, waar we destijds woonden, was de wachtlijst voor een woning lang. Mijn vriendin Corrie van Dijk woonde al in Biddinghuizen en zodoende zijn we hier in 1974 terecht gekomen. Ik heb er nooit een dag spijt van gehad. Omdat ik geboren ben ik Ankeveen, ben ik gewend aan het weidse landschap dat ook zo kenmerkend is voor Flevoland. Ik hou van de polder, voel me er zeer thuis.

Ruim twintig jaar geleden had ik een weddenschap met mijn zwager. Volgens hem kon ik geen tien kilometer lopen binnen een uur. Samen met Greetje Boelens ben ik toen gaan trainen, want ik wilde die weddenschap beslist winnen. Na drie maanden was het zo ver; ik liep die tien kilometer zelfs binnen vijftig minuten, dus dat etentje was voor mij! Wat ik toen nog niet besefte was dat ik toen besmet ben geraakt met ‘loopvirus’. Hardlopen maakt nu al ruim twintig jaar deel uit van mijn leven, maar ik heb onlangs besloten het nu wat rustiger aan te gaan doen. Op 15 april wil ik mijn allerlaatste marathon lopen.

De aanleiding voor die marathon is heel verdrietig. Vorig jaar kreeg mijn broer Jan acute Leukemie. Toen hij zo ziek was heb ik hem verteld dat ik de marathon van Rotterdam wilde lopen om geld in te zamelen voor onderzoek naar deze ziekte. Ik ben heel blij dat ik het hem toen verteld heb, want Jan is er inmiddels helaas niet meer. Maar op 15 april ga ik, zoals ik Jan beloofd heb, de marathon lopen voor het goede doel. Mijn loopmaatjes Chris Faber en Esther Vlaming gaan met me mee.

Ik heb al vaker gezegd dat ik mijn laatste marathon loop, maar telkens begin ik toch weer aan een nieuwe. Dat doet het ‘loopvirus’ met je, je wilt telkens maar weer lopen. In het dorp noemen ze me wel eens de Heintje Davids van de marathons, maar ik heb besloten dat deze voor mij zo speciale marathon nu toch echt mijn allerlaatste wordt. Ik hoop dat we flink wat geld inzamelen voor onderzoek naar Leukemie. Alle kosten voor de marathon betalen we zelf, dus iedere cent komt ten goede aan het Koningin Wilhelmina Fonds.

Wat betekent Biddinghuizen voor Truus Schaak?
Er wordt zo vaal iets negatiefs beweerd over Biddinghuizen, maar voor al dat negatieve heb ik geen oog blijkbaar. Ik zie het niet. Ik hou van dit dorp. Boodschappen doen is hier heel gezellig, ook al is het centrum veranderd in een bouwput, je komt altijd iemand tegen om gezellig een praatje mee te maken. Ik denk altijd: Het komt wel goed met Biddinghuizen.

Bijdragen voor onderzoek naar Leukemie kunnen worden gestort op rek. 128321202 t.n.v C.Schaak inzake KWF, Biddinghuizen
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat