Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Janny Buwalda - Nu gaat het licht uit

23-1-2010


Janny Buwalda is getrouwd met Ulbe en samen hebben ze een tweeling: Sacha en Iska. Ze houdt van sporten en sportieve vakanties. Met haar gezin fietst ze heel wat af door Nederland en in het buitenland. Komend jaar gaan ze naar Koblenz, fietsen langs de Moezel om via wijngaarden terug te komen.

Oorspronkelijk komt ze uit een dorp bij Zutphen en ze woonde lange tijd in Zoetermeer. Nooit had ze gedacht ooit weer in een dorp neer te strijken.

Janny: Het verhaal hoe ik in Biddinghuizen terecht ben gekomen vertel ik graag. Ik woonde met Ulbe in Zoetermeer. Ik voelde me daar thuis en had het goed naar mijn zin. Acht jaar geleden besloot de baas van Ulbe dat hij dichterbij Genemuiden moest gaan wonen. Toen besloten we te verhuizen. We pakten een kaart en trokken een cirkel van ongeveer 50 kilometer rond Genemuiden. Ulbe leek Meppel wel leuk. Ik zag Dronten wel zitten. Dat dorp kende ik van Stuif es in. (Stuif es in was een kinderprogramma op de AVRO-televisie, dat vanaf 1968 zeventien jaar lang werd gepresenteerd door Ria Bremer. Het werd een tijd lang live uitgezonden vanuit de Meerpaal. Kinderen konden in het programma iets demonstreren waar zij goed in waren, waarmee ze dan een soort medaille kregen; een Stuiver aan een lint. Wibi Soerjadi, Jochem van Gelder en Stochelo Rosenberg waren ooit een van de gelukkigen.)
We gingen naar een makelaar in Dronten en overnachtten in het Galjoen. Twee dagen lang bezochten we allerlei huizen. Er was geen huis dat ons direct zo beviel dat we het wilden kopen. Het was koud en kil en niets leek leuk. Ik wilde niet verhuizen! De makelaar vertelde dat er nog een huis leeg stond in Biddinghuizen. Of we daar niet even wilden kijken? “Ik wil niet in een dorp wonen.” protesteerde ik. Maar het huis was goed en Ulbe vond het geweldig! Ik moest toegeven: de ligging was geweldig. Maar een dorp!! Ik was er nog niet aan toe om uit Zoetermeer te verhuizen. Uiteindelijk ben ik gezwicht. We kochten het huis in december en trokken er in mei in. Ik werd ’s ochtends wakker van het fluiten van de vogels. Dat was ik niet gewend. Ik wilde wel op mijn blote knietjes terug! Als we de polder inreden, zei ik tegen Ulbe: “Nu gaat het licht uit!” Ik zag dat het licht hier anders is, veel zachter. Ik heb me laten vertellen dat ‘t beter is voor de natuur. In Zoetermeer is het licht fel wit. Op de weg naar Lelystad verbaasde ik me er over dat er helemaal geen verkeerslichten zijn en … geen flats. Nergens een flat!
Om mensen te leren kennen sloot ik me aan bij Sandra’ s Aerobics en ik sport er nog steeds. Via haar sportschool fiets ik een keer per week, zelf loop ik een keer in de week hard. Door de judo van de kinderen bij BAS –JUDO kwam ik er snel tussen. Ik voel me hier nu thuis.

Wat betekent Biddinghuizen voor Janny?
Het is een gezellig dorp. Ik hoop dat het MFC gauw van de grond komt en dat er rekening wordt gehouden met jongeren. Ze moeten ergens samen kunnen komen. Ook zou ik hier graag een “Action” winkel zien komen. Dat trekt de mensen van Dronten naar ons toe; nu gaan ze naar Harderwijk.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat