Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Emmy Duys - Daar doe je het voor

15-4-2006


Emmy Duys, geboren in 1985 te Zaanstad. Sinds ‘95 woonachtig te Biddinghuizen.

Een advertentie in de Telegraaf bracht het gezin Duys van Zaanstad naar Biddinghuizen. ‘Huis te koop in rustige omgeving’ stond er en we gingen kijken.’
‘Mijn ouders waren meteen enthousiast en zo kwam ik op m’n tiende in de polder terecht. Ik ging naar de Akkerwinde, eerst bij juf Roodselaar in de klas gezeten en later nog bij meester de Haan. Een leuke school, ik voelde me meteen thuis’.

In Zaanstad turnde ik al en daar ben ik hier mee verder gegaan, bij BAS, onder leiding van Diana van Os. In totaal heb ik tien jaar geturnd. Ik ben ermee gestopt omdat ik het moeilijk kon combineren met school en op een gegeven moment had ik er daarom geen zin meer in.’

’En dan moet je, op het middelbaar onderwijs, een beroepskeuze maken. Ik had werkelijk geen idee wat ik wilde worden. Mijn moeder werkt bij Icare en volgens haar zou een baan in de zorg goed bij mij passen. Maar mij leek het allemaal best eng. Die psychisch zieke mensen, was dat wel iets voor mij? Toch zijn we gaan kijken, tijdens een open dag. Ik was gelijk verkocht. Ik heb er geen dag spijt van gehad!’

‘ Als ziekenverzorgster werk ik nu op Veldwijk. Elke dag is anders en dat maakt het boeiend.
Ik heb veel plezier in mijn werk. Het is hard werken, maar je krijgt er veel voor terug. Soms een knuffel, soms zeggen ze zomaar; Ik vind je lief! Daar doe je ’t voor.
Jammer vind ik het dat er door de bezuinigingen naast de verzorging zo weinig tijd voor de mensen overblijft. Je bent eigenlijk nooit klaar met je werk want er is altijd wel iets dat je nog had willen doen. Iets meer bieden dan alleen maar de verzorging, daar is geen tijd meer voor. Maar de waardering van de mensen maakt het allemaal meer dan de moeite waard.’

Wat betekent Biddinghuizen voor Emmy Duys?
Over Biddinghuizen heb ik helaas weinig positiefs te melden. Het is wel fijn dat het winkelcentrum opgeknapt gaat worden, dat is hard nodig. Maar er is hier niets te doen voor de jeugd en het openbaar vervoer is slecht, dus je kunt ook nog eens nergens naar toe als je geen auto hebt. Het groepje jongeren waar ik mee omging in Biddinghuizen wordt steeds kleiner. Iedereen zoekt z’n vertier ergens anders, ik ook. Er zou hier een leuk café moeten komen. De Kiekendief is wel leuk, maar veel te klein.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2020 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat