Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.

Bernard de Haan - Menselijke maat is allerbelangrijkste

18-4-2009


Bernard de Haan (20 oktober 1951). Geboren in Ludwigshafen am Rhein. Woont sinds 1983 in Biddinghuizen.

“Ik groeide op in Zaandam, maar ik had het op een gegeven moment wel gehad met de drukte van de Randstad. De mentaliteit van de mensen vond ik wat minder. In Biddinghuizen werd een alternatief sociaal woonexperiment opgezet en daar wilde ik graag bij zijn. Ik was net getrouwd en we hadden net een kleintje gekregen en vertrok naar Biddinghuizen. Een plaats die ik in het begin maar een ‘boerengat’ vond.”

Bewuste groei
“De woon-werkgemeenschap waar ik deel van uitmaakte bevond zich op het huidige industrieterrein. Velen zullen zich dit nog wel herinneren als ‘Middenland’. Dronten-Zuid, waar dit eerst zou worden opgezet, was geen haalbare optie. Het voormalige polderwerkerskamp in Biddinghuizen stond leeg en bood zo een goed onderdak voor deze gemeenschap. Naast wonen waren hier diverse kleinschalige bedrijven gevestigd en mijn lasbedrijf Efesto was daar sinds 1983 één van. De naam Efesto is afgeleid van de Griekse god van de smeden, Epheistos. Sinds april 2008 is mijn zoon Daniel medevennoot, hoewel we verder nog steeds kleinschalig zijn en altijd zijn geweest. Dat kwam voort uit de woongemeenschap. De filosofie van Schumacher, de grondlegger van de kleinschaligheidsbeweging, heeft mij altijd aangetrokken: als er veel werk is, moet je juist wat kleiners opzetten. De menselijke maat trekt me hierbij. Vooral geen hiërarchie, ik vind dat zelf ook niets. Dus ik groei met mijn bedrijf, maar wel bewust.

Tegenwoordig is nog maar moeilijk voor te stellen hoe Middenland er ooit heeft uitgezien. Het huurcontract met de gemeente liep in 1990 af en dit werd niet verlengd. De grond was nodig voor verdere ontwikkeling van het industrieterrein, dus werd het complex in 1992 gesloopt. Gelukkig was ik al snel ingeburgerd, had ik een klantenkring opgebouwd en maakte ik snel vrienden in Biddinghuizen.”

Rare eend
“In ondernemersland vind ik wel dat ik een rare eend ben. Mijn ideaal was altijd om de functie van de dorpssmid weer terug te brengen, waar iedereen terecht kon voor kleinigheidjes. Ik zeg ook vaak: ‘daar staat de machine, gaat uw gang maar.’ We moeten niet zo moeilijk doen. Keerzijde is dat je dan moet oppassen dat er niet van je geprofiteerd wordt. Maar ik onderscheid de knutseldrang heus wel van het echte werk.

De zaak is een hobby, tot groot verdriet van mijn vrouw Elisabeth. Zij is geboren in Zwitserland en ik heb haar ontmoet in de kibboets in Israël. Haar bevalt het wonen hier ook een stuk beter dan in Zaandam. Naast Daniel hebben we nog een zoon, Micha. Ik mag graag fietsen, maar doe dit wel altijd in de buurt. Ik heb er een hekel aan om eerst een eind met de auto te rijden en daar te gaan fietsen. Met de auto maak je de natuur toch ook kapot.”

Wat betekent Biddinghuizen voor Bernard de Haan?
“Ik wil wel een oproep doen aan de bevolking voor meer saamhorigheid. Daarom bleven we hier wonen, het moet niet verwateren. Hoe groter het wordt, hoe minder het mij aanspreekt.
De laatste jaren was er wel wat achteruitgang in het sociale niveau. De samenhang is wel omhooggegaan. Dorpsbelangen is heel actief en het verenigingsleven ook. Die opbloei vind ik heel fijn. Mijn kinderen wonen nog steeds in Biddinghuizen, hoewel er eentje naar Dronten verhuisd is. Hij kon hier geen woning krijgen. Als hij hier iets leuks kan kopen, komt hij zeker terug. Ik heb veel gereisd en kwam tot de ontdekking dat de directe woonomgeving het belangrijkste is. Je ergens thuis voelen, dat heb ik hier gevonden.”
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:

Realisatie: Sybit - Software op Maat