Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Wim Kapteyn - Eilandjes verbinden

24-3-2007


Wim Kapteyn, geboren in Ter Aar. Woont sinds 1971 in Biddinghuizen.

Na de Middelbare Landbouwschool zocht ik een plek om me te vestigen, werk te vinden en een gezin te stichten. Ik ben in Canada geweest om te kijken of daar een toekomst voor ons zou kunnen liggen. Janny, mijn vrouw, is daar ook nog een aantal maanden bij me geweest. Uiteindelijk is het niet Canada, maar Biddinghuizen geworden. Daar vond ik werk bij Herman Jonk aan de Mosselweg. Eerst heb ik nog twee maanden in het werkkamp gewoond, maar we konden gelukkig snel een huis krijgen aan de Akkerhof.

Eenmaal in Biddinghuizen voelde ik me meteen als een vis in het water van de vijver van de dorpsgemeenschap. Ik ben natuurlijk bepaald geen polderpionier, maar het dorp was toen nog wel in opbouw en daar heb ik altijd mijn steentje aan willen bijdragen. Nog steeds wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van het dorp. Na eerst nog een aantal jaren bij Reijnolds gewerkt te hebben, heb ik zesentwintig jaar met veel plezier bij fruitkwekerij Vermeulen als verkoper gewerkt.

In mijn vrije tijd zoek ik, voor Flevowand, als historicus de zaken uit die op het wandkleed over de bestaansgeschiedenis van Flevoland geborduurd worden. Ook bij de musicals die we als dorp opgevoerd hebben, was ik betrokken. Via de kerk ben ik ook actief. Mijn belangstelling gaat uit naar het pastorale werk, gesprekken voeren met mensen en nabij zijn in prettige en verdrietige omstandigheden.

Tijdens het veertigjarig bestaan van Biddinghuizen hebben we een interreligieuze viering georganiseerd. Toen zijn blijvende contacten gelegd tussen verschillende groepen in Biddinghuizen. Waardevolle contacten, waar we nog steeds iets aan hebben.
Al die groepen mensen in Biddinghuizen, het zijn eigenlijk allemaal kleine eilandjes. Door een interreligieuze viering kunnen die eilandjes met elkaar verbonden worden en contact met elkaar maken. Ik vind het een uitdaging de opening te vinden tot dialoog, erachter te komen wat de bron is waaruit mensen leven, waaruit ze hun kracht putten. Dorpsbelangen heeft dit jaar het initiatief genomen tot weer een interreligieuze viering in de feesttent, in juni. Met veel plezier werk ik weer mee aan de voorbereiding daarvan.

Wat betekent Biddinghuizen voor Wim Kapteyn?
Als ik de polder inrijd, dan heb ik een gevoel van thuiskomen. Het is zonder twijfel noodzakelijk dat Biddinghuizen gaat groeien, maar we moeten met z’n allen goed opletten wat die groei doet met de dorpsgemeenschap. Je kunt ook op een verkeerde manier groeien. Het is vergelijkbaar met de groei van een menselijk lichaam; Dik worden is ook groeien en dat wil je natuurlijk niet. Biddinghuizen moet op een juiste manier groter worden, met ruimte voor iedereen. De ontwikkeling van een Multifunctioneel Centrum in het dorp vind ik een goede zaak. Ik heb groot vertrouwen in projectleider Isolde Roodselaar. Er moet in het dorp beslist weer een grote gemeenschapsruimte komen. En dat kan in een MFC.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:

Realisatie: Sybit - Software op Maat