Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Marc Custers - Tuinen en zo

3-5-2009


Marc Custers. Geboren in Nieuwstad, Limburg. Woont sinds 1971 in Biddinghuizen.

Zes jaar was ik, toen we hier kwamen wonen. Mijn vader en moeder kregen de kans om hier een eigen fruitteelt bedrijf te beginnen. In Limburg was mijn vader bedrijfsleider. Een unieke kans om voor zichzelf te beginnen dus, die hij met beide handen heeft aangegrepen. We woonden toen vlak bij de Duitse grens in het zuiden van het land. De stap naar het nieuwe en nog kale Flevoland was groot. Niet voor mij, ik was pas zes, maar de impact die het had op de familie van mijn ouders was aanzienlijk. Die vonden dat we te ver weg gingen wonen.

Het was de bedoeling dat ik net als mijn vader ook ‘in het fruit’ zou gaan, dus ging ik naar de fruitteeltschool te Tiel. Drie jaar heb ik daar op kamers gewoond. En mijn diploma gehaald. Maar het economische tij keerde en het bleek dat er in de fruitteelt geen goede boterham meer viel te verdienen. Heel erg jammer, want als je bent opgegroeid op een fruitbedrijf en je hebt een opleiding in die richting gevolgd, dan wil je toch eigenlijk niets liever dan voor je zelf beginnen. Ik in elk geval wel.

Met mijn bedrijf ‘Tuinen en zo’ ben ik toch zelfstandig ondernemer geworden. Voor mij is eigen baas zijn het mooiste dat er is. De naam van mijn bedrijf geeft al aan dat ik niet alleen tuinen doe. Voor alles wat erbij hoort kunnen mijn klanten bij me terecht. Straatwerk, omheiningen plaatsen en allerhande klussen. Volgens mij is dat de kracht van mijn bedrijf. Niet alleen tuinen, maar vooral ‘en zo’. Want niet iedereen is even handig en dan is het wel zo praktisch dat je voor al je wensen bij één iemand terecht kunt.

Het snoeien van bomen is iets dat ik nog steeds erg leuk vind om te doen. Uiteraard komt dat voort uit mijn fruitverleden. Ik zie zo vaak bomen die ondeskundig gesnoeid zijn en dat vind ik dan echt zonde van zo’n boom. Goed gesnoeid is een boom mooier, draagt meer vruchten of bloeit beter. Ook een strak geknipte heg of een strakke buxushaag is mooi. Vakwerk is toch iets dat niet alleen de tuin, maar ook het huis dat erbij hoort, meerwaarde geeft.

Soms hebben mensen een duidelijk plan voor hun tuin en dat voer ik dan graag voor ze uit. Maar het komt ook voor dat ze helemaal niet weten wat ze willen. Dan schakel ik vaak een tuinarchitect in om samen met de klant door te spreken wat de mogelijkheden zijn en wat het beste bij hun specifieke situatie past. Als zo’n tuin dan af is en echt past bij de wensen van de klant, dan is niet alleen de klant tevreden, maar ik ook.

Wat betekent Biddinghuizen voor Marc?
Ik vind het prima hier. Er wonen een heleboel leuke mensen. Naast mijn bedrijf ben ik druk met BAS voetbal. Ik zit in de Technische Commissie en hou me bezig met het seniorenbeleid. Dat wil zeggen dat ik allerhande zaken regel voor de voetballers vanaf achttien jaar tot en met de veteranen. Veel werk soms, maar leuk om te doen. Meestal ben ik zaterdag wel op het voetbalveld te vinden. Door de drukke werkzaamheden soms niet zo vaak als ik wel zou willen. Daarnaast natuurlijk fietsen met de welbekende Poldergoud fietsgroep van Schaap, op de weg of in het bos, altijd leuk.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat