Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Mariska van den Bos - Van honden tot post

16-11-2010


Mariska van den Bos woont sinds febr 2010 samen met Dave van Room, hond Stippie en papegaai Sjakko hier in Biddinghuizen. Ze kwamen een paar jaar geleden voor een iets goedkopere vakantie naar Swifterbant, bij de Abdelen. Dat beviel zo goed, dat ze besloten zich hier te gaan vestigen. Ze is postbode, oeps.. dat mag niet meer gezegd worden. Ze is postbezorgster.

Ik vind het leuk werk. Als het regent, heb ik plakpost; daar heb ik veel werk mee, vooral met de in plastic verpakte bladen; als het waait, heb je luchtpost; dan moet je er achteraan. Het leukst is toch de mooi weer post. Over brievenbussen kan ik hele verhalen vertellen. Niemand staat erbij stil, dat ik mijn hand openhaal aan een brievenbus met een veer of een scherp randje.. Ik leer al gauw een heleboel mensen kennen. Ik bezorg in het hele dorp, daar ik ook geregeld zieke mensen vervang. Mensen gaan me herkennen. Soms hoor ik: “Hé, postbode!” en dan denk ik: Waar zou die wonen?‘

Naast mijn werk als postbezorgster heb ik een eigen Honden Uitlaat Service. (H.U.S. Walking dogs).Dit vind ik helemaal geweldig. Ik hou heel veel van honden. Het is dus heel mooi dat ik daar mijn werk van heb kunnen maken. Nog in Rotterdam wonend heb ik uitgekeken naar zo’n mogelijkheid om honden uit te laten. Onze hond heeft er moeite mee om alleen in huis te blijven. Dit zou de kans zijn om zoveel mogelijk bij haar te blijven. Ik kwam met de eigenaar van de Rennende Rakkers uit Dronten, in contact, Ze liet me meelopen, zodat ik kon zien of het iets voor me was. Ik hield contact met haar. Zo gauw ik wist dat we deze kant opgingen, belde ik haar. Zij vertelde me dat er een vrouw in Swifterbant was die noodgedwongen moest stoppen met een uitlaatservice. Toen heb ik het overgenomen. En zo is het balletje gaan rollen.

Ik heb een vaste groep honden, die altijd mee gaat wandelen in “het tweede bos” van Swifterbant (Swifterbos). Ik haal ze op met mijn bus. De meesten zijn uit Swifterbant, eentje uit Biddinghuizen en twee uit Dronten. Dat is zo mooi hier in de polder. Je hebt zulke mooie, rustige plekken, waar je de honden echt hond kunt laten zijn: spelen met de bal, zwemmen, rustig wandelen; alles is mogelijk. Het is belangrijk dat de honden met soortgenoten omgaan. Zo leren ze hoe ze zich moeten gedragen tegenover andere honden. Veel honden weten dat niet en dan ontstaat er ruzie. In een groep leren ze precies wat wel en niet kan.

Bij veel gezinnen is de hond overdag alleen, omdat de rest van de “roedel”moet werken of naar school is. In de natuur is de roedel altijd bij elkaar en daarom kan het best moeilijk zijn voor een hond om alleen te zijn. Als een hond tussen de middag met mij en de rest mee gaat, heeft hij even ee onderbreking in het alleen zijn, kan hij/zij de energie kwijt en leert om te gaan met andere honden.

Wat ik vind van Biddinghuizen? Ik vind het hier super leuk, gezellig en mooi. De mensen zijn hier nog met elkaar begaan. Kijk maar wat er allemaal voor Jelte en zijn familie gedaan wordt. Dat vind ik mooi.

Mochten er mensen zijn, die na het lezen van mijn verhaal interesse hebben om hun hond mee te laten gaan in de Uitlaat Service kunnen ze kijken op mijn site: www.hus-walkingdogs.nl
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat