Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Dick en Riet Dijkgraaf - We wonen hier met veel plezier

1-12-2012


Dick en Riet kunnen niet wachten om te vertellen aan de Biddinghuizenaren hoe fijn het hier wonen is. Ze wonen hier sinds 3 februari 2012 en maakte gelijk de koudste nacht mee. Ze zijn 65 en 67 jaar. Dick komt oorspronkelijk uit Schoonrewoerd, vlakbij Leerdam. Op driejarige leeftijd is hij verhuisd naar Bilthoven en daar werd zijn zus geboren. Zijn opa was zadel- en tuigenmaker in Apeldoorn en herstelde de koetsen en dergelijk ook voor de Koninklijke paarden. Als hij bij opa op bezoek kwam, mocht hij er alleen maar op afstand naar kijken. Riet is geboren in Winkel, dichtbij Schagen en is met haar ouders en oudere zus verhuisd naar Maartensdijk. Ze woonden op het landgoed ‘Rustenhoven’. Haar vader werkte voor Fentener van Vlissingen van de SHV. (Steenkool Handels Vereniging). Dick en Riet hebben twee zonen, twee prachtige schoondochters en twee kleinkinderen.

Dick: Mijn vader was vroeger boekdrukker in Baarn. In de vakantie ging ik vaak mee om diverse klusjes te doen. Dat vond ik zo interessant dat ik zelf ook typograaf ben geworden. Na de Juliana school en de Grafische School ging ik al snel het grafische vak in. Ik ben als leerling boekdrukker begonnen. Alles was nog in het lood. Letter voor letter werd gezet in zethaken. Ik heb de hele grafische ontwikkeling meegemaakt van hoogdruk naar rotatiedruk en offset enz. Nu komt het kant en klaar uit de machine, geseald en geadresseerd. Ook de hele ontwikkeling in het uitgeversvak maakte ik van dichtbij mee. Ik heb met heel veel plezier vierenveertig jaar gewerkt bij drukkerij en uitgeverij Bosch en Keuning in Baarn. Door mijn ziekte (MS) werd het moeilijker voor mij om mijn werk te doen, zoals ik het zou willen doen. Doch de werkgever vond overal een oplossing voor en stond me altijd bij. Ik heb nog lang als corrector eindcontrole kunnen werken.

Nadat ik afgekeurd werd, zijn we op zoek gegaan naar een ruimere woning, waar ik me makkelijker kon verplaatsen. We hebben gelukkig altijd nog heel veel kunnen reizen samen en zijn zelfs met de rolstoel een maand lang door Australië getrokken. Ook toen de jongens klein waren, hebben we veel vakanties in het buitenland doorgebracht. Het huis waar we nu wonen, staat in een fijne buurt en we hebben goeie buren. Ze dragen zomaar dingen aan, we staan vaak versteld. Het huis is verbouwd en aangepast door Hedi bouw en we zullen nooit de opmerking van Rogier vergeten: ‘T komt goed’, bij alles wat we voorstelden.

Riet: Na mijn schoolperiode in Hilversum en diverse banen, onder anderen bij de AMRO –bank, bij een accountantskantoor en inmiddels getrouwd met Dick (alweer vierenveertig jaar) zijn we in Bilthoven gaan wonen. Daar werden onze twee jongens geboren: Daniël en Jordan. Ik was nog zo’n ouderwetse moeder, die met thee op de jongens zat te wachten na schooltijd. Toen de jongens naar het VWO gingen, ben ik weer een baan gaan zoeken en heb in die tijd veel typewerk gedaan voor de Uitgeverij van Dick. Daarna werkte ik bij het Service- en Verzorgingstehuis ‘Huize het Oosten’. Hier heb ik achttien jaar met veel plezier gewerkt, ook als assistent hoofd huishouding en later, doordat ik minder ging werken, als assistent activiteitenbegeleiding. Het met en voor ouderen werken gaf me veel voldoening en wie weet is er nog eens iets te realiseren in de toekomst.

Inmiddels hadden de jongens na hun studie de hele wereld al ontdekt, en hebben ieder op Bali tijdens hun reis hun vrouw gevonden. Daniël woont met z’n Ierse vrouw en twee prachtige kinderen Jasmine en David in Dubai en Jordan woont met zijn Australische vrouw al zestien jaar in Melbourne, Australië. Het verhuizen en verplaatsen naar een totaal andere plek op deze aarde is ons dus niet vreemd. Via skype hebben we veel contact. En er is natuurlijk altijd een lijntje met elkaar. Veel vakanties worden er nu gepland om te komen logeren en ook de kleinkinderen vinden het heerlijk bij opa en oma.

Biddinghuizen voor Dick en Riet:
We hebben hier gevonden wat we zochten: een prachtig huis, een fijne tuin en vooral ruimte, rust en een fijne buurt met ontzettend aardige mensen. Een heg wordt door de buurman gesnoeid, een kube haardhout wordt voor je gekloofd, een mand met uien wordt gebracht en zoveel meer!

Ook je verhaal vertellen? Gewoon even mailen naar hermaloohuis@kpnmail.nl
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat