Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Daniel Wolters - Een man van tradities

23-3-2013


Daniel doet mee met de musical Morgenland en speelt Thorwald. Zeven jaar geleden deed hij ook mee met de Archipel. Via Facebook vernam hij dat er weer iets geweldigs op de planken gebracht zou worden gebracht in Biddinghuizen. Daniël is geboren in Almelo en heeft een broer en een zus. Zijn moeder was kleuterleidster, zijn broer en zus zijn beiden ook leerkracht in het basisonderwijs. Zijn vader is reclasseringsambtenaar en zat in de raad van kinderbescherming. Ze waren crisisopvang voor kinderen. Soms kwamen de kinderen voor een week, soms voor langere tijd bij hen in wonen.

Ik heb niet lang in Almelo gewoond. We verhuisden naar Huizen, omdat mijn vader daar een baan kreeg. En daar woon ik nog. Ik ging in Naarden naar de HAVO. Ik vermaakte me aan het water, in het bos en de heide, dat niet ver van ons huis was. Na de HAVO bezocht ik de HTS in Utrecht en de Universiteit Van Amsterdam (UVA) om als tweeëntwintig jarige af te studeren als planoloog. Mijn eerste baan was bij de gemeente Haarlem waar ik vier of vijf jaar werkte. In 1999 kreeg ik de kans om in Hilversum te gaan werken en kon ik op mijn fietsje naar mijn werk en dat doe ik ook nog steeds. Ik begon als senior beleidsmedewerker planologie en ben nu proces begeleider. Ik heb al zeker zeshonderd inspraakavonden achter de kiezen bij de gemeente Hilversum. Ik ben de sleutel tussen de bewoners en de gemeente, bedrijven, woningbouw. ik ben vaak de bruggenbouwer tussen groepen. Het komt er op neer dat ik mijn collega’s beleidsmedewerkers help op het gebied van ruimtelijke inrichting en bouwen, zoals duurzaamheid, verkeer, groen en nieuwbouw ontwikkeling als hun opgestarte proces stopt door problemen.
Ik ging bij de Scouting als zesjarig jongetje, eerst was ik welpje, daarna verkenner en explorer om daarna acht jaar lang in de leiding mee te draaien als welpenleider en daarna als gidsenleider. Ik zat nog op de Havo en heb dit gedaan tot mijn drieëndertigste. Vijftien jaar lang coördineerde ik Regionale Scouting Wedstrijden: RSW.

Sinds 1993 speel ik cabaret met een stel jongens, een scoutingcabaretgroep op de maandagavond. In september doen we de slotact bij de scout –in: dé activiteit die georganiseerd wordt voor alle leiders uit heel Nederland. Hier komen zo’n 5.000 tot 7.000 mensen op af, die op een veld zitten te luisteren. Er omheen wordt van alles georganiseerd.
Op donderdagavond zing ik al achttien jaar lang op het koor ‘Voice’ te Zeewolde In Open Haven (www.voicezeewolde.nl). Het koor bestaat uit ongeveer vijfendertig leden tussen de vijftien en veertig jaar. We zingen in kerkdiensten en geven concerten. Het repertoire bestaat uit religieuze liederen, maar pop, rock en musical liederen schuwen we ook niet. Eigenlijk zingen we alles. Als er noten op staan, zingen we het. De muzikaal leider van de eerste tien jaar was Frans Meijer, die ook de musicalleider is van Morgenland. Ik kwam er, toen hij wegging.

De woensdagavond eet ik met vrienden, al zestien jaar. ‘De kookpool’ noemen we het. Wij zijn vier huishoudens; een stel met drie kinderen, een single, een stel met twee kinderen en ik als setje met mijn man- een lange tafel vol. Om klokslag half zes gaan we aan tafel en om zeven uur vertrekt ieder naar zijn hobby, in mijn geval de musical Morgenland. Als we kookdienst hebben, koken we vrij ingewikkeld. We moeten ook rekening houden met de kinderen. De jongste is vier en de oudste is dertien. Smaken verschillen.
Op projectbasis speel ik elders in koren of in musicals. Ik word dan gevraagd. Dit is mijn veertiende musical. Ik speel door het hele land. Aan de laatste vier musicals van Rijnmond Theater Producties heb ik meegedaan. Het amateurwereldje is heel klein. In elke cast kom ik wel een bekende tegen, zoals bijvoorbeeld Solveig van Wijngaarden. De musicalwereld is gewoon een dorp. Dat maakt het heel gezellig. Op zaterdag 23 maart heb ik een uitvoering van Hoving en van Gaal: een projectkoor waar ik voor gevraagd ben. En op 6 april voeren we het nog eens uit in de Verbeelding in Zeewolde.

Om de paar jaar loop ik de vierdaagse van Nijmegen met een clubje vrienden. We houden van wandelen in het buitenland en doen dat zeker vijf keer per jaar.

Biddinghuizen voor Daniël: Ja is ja en nee is nee. In het Gooi is dat wel eens anders. Als we hier iets afspreken, komt het er ook. Ik ben dat niet gewend uit het Gooi. Bij veel amateurverenigingen moet je veel zelf doen. Ik hoef me hier alleen maar te concentreren op mijn rol. Alles wordt geregeld. Hoe luxe kan een mens het krijgen. Ik noem het Poldercultuur! Een groepsproces, dat het beste uit iedereen naar boven haalt.

Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2020 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat