Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Wopkje Vroegh - Jong Leven

14-2-2009


Wopkje Vroegh-Zoet, geboren in Biddinghuizen. Woonde drie jaar in Dronten.

Natuurlijk heb ik zelf vroeger ook op kinderkoor Jong Leven gezeten. Volgens mij zaten in die tijd heel veel kinderen van de Rank op het koor, dus het was min of meer vanzelfsprekend dat ik ook bij Jong Leven zou gaan. Ik ben er altijd met veel plezier naar toegegaan. Waarom? Ik denk vanwege de sfeer. Samen leuke liedjes zingen, eens per jaar naar een concours met de bus. En elke woensdagavond zingen, natuurlijk. In mijn herinnering was het er altijd een gezellige boel.

Zo vanzelfsprekend het was dat ik op m’n zesde ging zingen, zo vanzelfsprekend was het ook dat ik het koor verliet toen ik naar het middelbaar onderwijs ging. Erg vond ik het niet. Er brak een nieuwe periode in mijn leven aan en daar hoorde een kinderkoor niet meer bij. Er was wel mogelijkheid om bij de Happy Singers te gaan, maar dat heb ik nooit overwogen.

Jong Leven kwam pas weer in beeld toen onze dochter Lianne bij het koor ging. Vanzelfsprekend is het niet meer dat kinderen van de (inmiddels) Tamarisk bij het koor gaan. Maar Lianne wilde het graag en voor ik het wist zat ik het in bestuur. Lianne heeft het koor alweer verlaten omdat ze niet meer op de basisschool zit en ook Marijke, onze andere dochter, zingt niet meer bij Jong Leven. Maar ik zit nog wel steeds in het bestuur. Sterker nog; sinds kort ben ik zelfs voorzitter.

Ik vind ’t bij Jong Leven nog net zo leuk als vroeger. De repetities op de woensdagavond sla ik als het even kan nooit over. Zo blijf je betrokken. Ik ken de kinderen en ik ken de liedjes. Soms krijg ik echt kippenvel als ik de kinderen hoor zingen. Sommigen doen zó hun best! Heel aandoenlijk om te zien. Voor veel kinderen is het volgens mij heel goed om een poosje bij het koor te zingen. Ze krijgen er zelfvertrouwen door. Sommigen durven eerst niet mee te doen aan een optreden en zingen een jaar later de sterren van de hemel.

Volgend jaar bestaat Jong Leven 45 jaar. Op papier ben ik nu voorzitter maar zoals echte Biddinghuizenaren betaamt, bij Jong Leven doen we alles samen. Een gezellige groep. Ik ben blij dat ik bestuurslid mag blijven, ook nu mijn dochters niet meer op het koor zitten. Op 28 februari voeren we de musical ‘Een Feest Van Kleur’ op in de Voorhof. Ik hoop natuurlijk dat er veel mensen komen kijken.
Sinds begin februari hebben we een eigen domeinnaam, een cadeautje van BHZ-net. U kunt meer over ons lezen op www.kinderkoorjongleven.nl.

Wat betekent Biddinghuizen voor Wopkje?
Pieter en ik hebben drie jaar in Dronten gewoond. Daar woon je min of meer anoniem en soms is daar ook wel iets voor te zeggen. In een dorp wonen waar iedereen je kent heeft ontegenzeglijk voor- en nadelen. Maar voor mij hebben de voordelen op dit moment toch de overhand.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat