Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Wilfred Klamer - Fietsenmaker met plezier

3-12-2005


Wilfred Klamer, geboren in 1970 te Biddinghuizen, nooit ergens anders gewoond.

Wilfred Klamer groeide als kapperszoon op in Biddinghuizen. Het ouderlijk huis naast de kapperszaak verruilde hij, toen hij trouwde met Marie José Nijhuis voor de woning naast De Kleine Huishoudbeurs, aan het andere eind van de straat. Nu, jaren later, heeft die woning plaats moeten maken voor uitbreiding van de winkel, waarin de fietsen een steeds prominentere plaats innemen.

Hoe wordt een kapperszoon dorpsfietsenmaker? Wilfred Klamer is er min of meer vanzelf ingerold, zegt hij. Of was het toch voorbestemd? Als klein jochie van een jaar of zes schijnt hij al geroepen te hebben dat hij later als hij groot was wel zo’n winkel als Disselhorst wilde hebben. Nu, vele jaren later, is hij samen met zijn schoonzus en met vrouw Marie José eigenaar van De Kleine Huishoudbeurs, de voormalige winkel van Disselhorst, dus dat is gelukt. Maar hij is vooral bekend als de Biddinghuizer dorpsfietsenmaker.

‘Die fietsen, dat was eerst iets wat we erbij deden, maar het neemt steeds grotere vormen aan. Leuk, want ik hou van m’n vak. Tijdens een stage op de Middelbare Detailhandelsopleiding bij een fietsenmaker in Elburg maakte ik kennis met het fietsenmakervak. Omdat ik toch in dienst moest heb ik mijn schoonvader destijds een paar maanden geholpen als fietsenmaker. Ik vond dat zo leuk, dat ik na de diensttijd terug ben gekomen en nooit meer ben weg gegaan. Ik ben beslist geen fietsenmaker tegen wil en dank, maar fietsenmaker met veel plezier!’.

Hij kent zijn klanten. De krantenjongens die alle dagen met volle tassen stoep op stoep af gaan; fietsen met kromme velgen, waarvan hij zeker weet dat ze een week later wéér krom zullen zijn. De wanhoop van ouders van schoolgaande jeugd, die soms drie keer in de week met een kapotte fiets van zoon- of dochterlief langskomen voor wéér een reparatie. ‘Laatst vroeg een vader aan me of hij geen abonnement bij me af kon sluiten, zo vaak is de fiets van zijn zoon kapot’. Het zijn geen uitzonderingen, weet Wilfred Klamer. ‘Op middelbare scholen worden fietsen vaak gebruikt voor zaken waarvoor ze niet bedoeld zijn’.

Een lekke band plakt hij meteen even, als het moet. Service die hij als vanzelfsprekend ervaart. Maar ook een nieuw snoertje aan een strijkijzer of een kapotte grasmaaier repareert hij soms. ‘Tja, we wonen in een dorp he? Dat hoort er gewoon bij en maakt het werk leuk.

Wat betekent Biddinghuizen voor Wilfred Klamer?
‘Ik heb nooit een goede reden kunnen bedenken om hier weg te gaan, dus ik woon hier nog steeds met veel plezier. Biddinghuizen is een gezellig en gemoedelijk dorp waar heel veel kan als de neuzen dezelfde kant op staan. En gelukkig staan de neuzen hier de laatste tijd steeds vaker in dezelfde richting.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat