Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Leo Hoogveld - ‘t Appelmanneke kan goed luisteren

2-12-2006


Leo Hoogveld, Geboren in 1930 te Herreveld. Woont in Biddinghuizen sinds 1970.

Mijn roepnaam is Oel. Officieel heet ik Leo, maar op de lagere school hebben mijn vriendjes eens voor de grap de letters van mijn voornaam omgedraaid. Sindsdien noemt iedereen me Oel. In 1970 zijn we naar Flevoland gekomen, we hebben vele jaren een fruitteeltbedrijf gehad aan de Professor Zuurlaan. Toen ik de pensioengerechtigde leeftijd bereikte, moest ik daar helaas mee stoppen en ik had geen opvolger. Omdat ik er nog niet aan toe was om achter de geraniums plaats te nemen ben ik met een busje fruit gaan verkopen langs de deuren. Het leukste werk dat ik ooit gedaan heb.

Het Appelmanneke, zo stond ik bekend. Ik kwam overal, ontmoette veel mensen, praatte met iedereen. Van veel vrouwen bij wie ik met appels aan de deur kwam, wist ik meer dan hun eigen man. Dat is een kwestie van luisteren, en dat kan ik blijkbaar goed.
Op een dag dronk ik een kopje koffie bij een van mijn klanten, toen daar de telefoon ging. ‘Ik kan je nu beslist niet te woord staan’, zei de vrouw tegen degene aan de andere kant van de lijn. ‘Het Appelmanneke is er, en die kan toch zo mooi vertellen!’
Nou was ik al ruim twintig minuten bij die dame binnen en ik had eerlijk waar nog geen woord gezegd. De vrouw was zelf constant aan het praten geweest. Ik had alleen maar naar haar geluisterd.

Sinds vijf jaar woon ik in Biddinghuizen, aan de Waterkant. Geweldig, wat heb ik het hier goed naar mijn zin. We hebben een hoekhuis, met de tuin langs de weg en bovendien heb ik een volkstuin. Ik spreek veel mensen, dat vind ik leuk. Dat de ijsvogel ons dorpslogo is, vind ik prachtig. Ik hou veel van vogels en durf gerust te zeggen dat ik de meeste soorten wel ken, ook van de planten en bomen, trouwens. De ijsvogel is een van de mooiste vogels die er zijn, ik zie ze wel eens in het gebied rond het eiland. Bij ons bedrijf aan de professor Zuurlaan zaten ze destijds ook.
Laatst dacht ik in mijn tuin zelfs een kolibrie te zien, maar het bleek een hele grote vlinder te zijn, met een nogal dik lijf, van wel twee centimeter, en bruine vleugels. In de boeken kan ik niet vinden wat de naam van die vlinder is. Dus als iemand het wel weet……. zou die mij dat dan willen vertellen?

Wat betekent Biddinghuizen voor Oel Hoogveld?
Toen we van de boerderij af gingen, hebben we eerst een poosje in Swifterbant gewoond. Maar zowel mijn vrouw als ik konden er niet wennen. Er is daar een heel andere cultuur dan hier. In Swifterbant wonen meer import mensen, denk ik, terwijl in Biddinghuizen juist veel mensen wonen die bij de Rijksdienst gewerkt hebben. Dat is toch een heel ander slag volk. We hadden echt een gevoel van thuiskomen toen we hier in Biddinghuizen een huis kochten.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:

Realisatie: Sybit - Software op Maat