Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Atju Zheng-Hu - Klanten worden vrienden

26-11-2005


Atju Zheng-Hu, geboren in 1968 te Zhejiang , China. Woonachtig in Biddinghuizen sinds 1993

Atju Zheng-Hu werd geboren in Zhejiang, China, in een gezin dat tien kinderen telde. Vader en moeder Hu hadden grote moeite de eindjes aan elkaar te knopen, want in die tijd was China arm. Noodgedwongen vertrokken de ouders naar Nederland, om in Hardenberg een Chinees restaurant te beginnen. De meeste kinderen bleven achter in China, bij oma. De armoede van die tijd kan Atju zich goed herinneren. ‘We verbouwden ons eigen eten, want er was niets te koop. Geld voor kleding was er niet en in het dorp waar wij woonden was ook geen dokter’. In haar twaalfde levensjaar kwam Atju naar Nederland, samen met haar broertje, om zich bij het gezin te voegen. Niet lang daarna overleed haar oude oma in China.

’Die eerste tijd in Nederland heb ik veel gehuild’, vertelt ze. ‘Alles was zo anders. De taal kon ik niet verstaan. Ik kende niemand’. Zelfs haar eigen ouders waren min of meer vreemden voor haar. De rijkdom in Nederland vond ze overweldigend. ‘Er was zoveel eten! En we konden kleding en schoenen kopen’. In Hardenberg leerde zij, maar ook haar broertjes en zusjes, in het restaurant van haar ouders het horecavak en op dit moment hebben alle tien kinderen van vader en moeder Hu een eigen restaurant.

Atju vond haar plek in Biddinghuizen, samen met man YoYo en de kinderen Danny en Debbie. In 1993 namen ze restaurant Jade City over. De huidige discussie over integreren is aan Atju niet besteed. Ze lijkt het schoolvoorbeeld te zijn van wat de Nederlandse overheid voor ogen heeft. Atju spreekt goed Nederlands en kent veel mensen in Biddinghuizen en ze maakt actief deel uit van de dorpsgemeenschap. Haar kinderen hebben naast een Chinese naam ook een westerse naam. Ze haalde haar rijbewijs en is in het bezit van alle diploma’s om een restaurant te mogen runnen.

De meeste van haar vrienden en kennissen zijn Nederlanders. Klanten zijn in de loop der jaren vrienden geworden. ‘De mensen hier in Biddinghuizen willen me altijd helpen. Dat is heel leuk. Als Nederlanders je helpen, verwachten ze daar niet iets gelijkwaardigs voor terug. In China is dat anders, daar verwacht men er iets gelijkwaardigs voor terug. Ik voel me helemaal thuis in Nederland’

Wat betekent Biddinghuizen voor Atju Zheng?
’Veel ruimte, lekker rustig en geen parkeerproblemen. Aardige en behulpzame mensen. Voor de mensen die geen auto hebben vind ik het jammer dat de bus niet zo vaak gaat.
We hopen hier nog heel lang te blijven.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:

Realisatie: Sybit - Software op Maat