Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Eelse Bies - Friki

14-10-2006


Eelse Bies, geboren in Coevorden. Woont sinds 1963 in Biddinghuizen

Een jaar of acht was, ik toen we vanuit Coevorden naar Biddinghuizen kwamen. Als kind was ik druk en altijd duidelijk aanwezig in de klas. Eerst heb ik nog een jaartje op de Akkerwinde gezeten, toen de Rank klaar was ging ik daar naar toe. De sfeer was meestal wel gemoedelijk, maar minder prettige herinneringen heb ik toch ook aan de lagere school. Er werd destijds nog wel eens, al dan niet terecht, een draai om de oren uitgedeeld. Dat was nu eenmaal zo in die tijd. Omdat ik bepaald niet de rustigste was, ben ik daarvoor ook wel eens in aanmerking gekomen. Een goede zaak dat dat nu niet meer gebeurt op de scholen. Het is nu eerder andersom, nu hebben de leerkrachten het soms zwaar te verduren. Dat is natuurlijk ook niet goed.

Op de middelbare school werd ik, voordat ik examen gedaan heb, naar huis gestuurd. Dat was omdat ik een plastic speelgoed televisietje had meegenomen, waarop blote plaatjes te zien waren. Nu zou men er misschien om lachen, maar toen niet…. Omdat ik een maandkaart had kwamen mijn ouders er pas na weken achter dat ik niet meer op school zat, ik stapte elke dag braaf in de bus naar Harderwijk.

Terug naar school wilde ik niet. Werken beviel me veel beter. Ik vond werk bij de kippenfabriek in Harderwijk. Het leverde me in het dorp al snel de bijnaam Friki op. Jarenlang ben ik in Biddinghuizen zo genoemd, veel mensen kenden me niet anders, ook toen ik later bij Schaap werkte. Bij Schaap heb ik meer dan tien jaar met veel plezier gewerkt. Nu werk ik al weer tweeëntwintig jaar bij de BAM.

Vrijwilligerswerk doen is zo’n beetje mijn hobby. Maar van alles wat ik doe en gedaan heb voor ondermeer voetbal, tennis, volleybal, Altobi en Dorpsbelangen heeft het Colombinehuis toch wel een heel speciaal plekje in mijn hart. Vooral het organiseren van de tennistoernooien voor het Colombinehuis vond ik hartstikke leuk. Het Colombinehuis zal nooit tevergeefs een beroep op mij doen.

Wat betekent Biddinghuizen voor Eelse Bies?
Het dorp moet snel groeien tot 12.500 inwoners, om de voorzieningen in stand te kunnen houden. En de inwoners van Biddinghuizen moeten wakker worden en als vrijwilliger komen helpen bij de activiteiten die er georganiseerd worden. Dan zullen ze eens zien hoe moeilijk de bestuursleden het hebben met het vele werk dat er gedaan moet worden om het dorp leefbaar te houden. Saamhorigheid is belangrijk. We moeten het met z’n allen willen doen.
En degenen in Biddinghuizen die geen lid zijn van Dorpsbelangen moeten zich schamen!
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat