Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Necla Cakar - Suikerfeest

22-9-2009


Necla Cakar –Geboren te Biddinghuizen en heeft altijd hier gewoond. Necla is van Turkse afkomst. Is ze een Turkse Nederlandse? Of een Nederlandse Turkse?

Omdat mijn beide ouders uit Turkije afkomstig zijn, heb ik een Turkse opvoeding gehad, ook al ben ik hier in Flevoland geboren. De eerste jaren van mijn leven heb ik Turks gesproken. Veel dingen uit de Turkse cultuur heb ik van huis uit meegekregen. En ik ben Moslima. Ik heb twee nationaliteiten, de Turkse, maar ook de Nederlandse. Af ten toe vind ik het moeilijk om niet ergens écht voor honderd procent bij te horen.

Soms vraag ik me wel eens af hoe het zou zijn als ik in mijn ‘eigen’ land geboren zou zijn. Maar wat is mijn eigen land eigenlijk? Ik zou het niet weten. Want hier in Nederland beschouwt men mij een als Turkse. En in Turkije ziet men mij als Nederlandse. Vooral als er iets naars gebeurt en een ‘buitenlander’ heeft het gedaan, dan heb ik wel eens het gevoel of er een hele groep mensen voor het gebeurde wordt aangekeken. Terwijl het gedaan is door een mens, niet door een hele bevolkingsgroep.

Ik werk in De Meerpaal, op de afdeling Finance en Control. Een heel leuke en afwisselende baan. Ook dit jaar gaan we in de Meerpaal weer een Suikerfeest organiseren, op 27 september. Het is precies een week na het officiële Ramadanfeest, dat op 20 september plaatsvindt. De Meerpaal organiseert het Suikerfeest in samenwerking met de Turkse en Marokkaanse moskee. Dit is geen project waar De Meerpaal iets mee wil verdienen. De Meerpaal wil graag een rol spelen om de integratie tussen moslims en niet-moslims te bevorderen en biedt een podium om elkaar te ontmoeten, kennis te maken met de
rituelen en feesten uit andere culturen en natuurlijk te proeven van allerlei Turkse en Marokkaanse lekkernijen.
We vinden het erg leuk dat in de gemeente Dronten de gelegenheid wordt geboden kennis te maken met het Suikerfeest. Zo’n tien jaar geleden waren de Ramadan en het Suikerfeest nog niet zo bekend in Nederland. Dat is tegenwoordig wel anders. Mensen leven met je mee tijdens de Ramadan. Dat is heel prettig. En wij vinden het heel leuk om iedereen mee te laten vieren met het Suikerfeest.

Tijdens het feest in de Meerpaal is veel lekkers te proeven uit de Turkse en Marokkaanse keuken. Naast eten is er ook muziek, er is een stand up comedian, er zijn zelfs kamelen! Kortom; heel veel te doen. We hopen dan ook dat veel mensen op 27 september van 11 uur tot 15 uur naar de Meerpaal te Dronten zullen komen om het Suikerfeest daar mee te maken. De toegang is gratis. Iedereen is van harte uitgenodigd.

Wat betekent Biddinghuizen voor Necla?
Biddinghuizen is mijn geboortedorp. Het betekent voor mij: Thuis. Ik ken veel mensen, veel mensen kennen mij. Heel vertrouwd allemaal. Het dorp is de laatste jaren behoorlijk gegroeid. Wel jammer dat er nog leegstand in het winkelcentrum is. Wat mij betreft zou er wel iets meer voor de jeugd georganiseerd mogen worden.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat