Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Ton Verhulsdonck - In de ban van Prinses Máxima

20-2-2010


Sinds een jaar draait het leven van Ton Verhulsdonck om Prinses Máxima. Niet dat hij contacten heeft bij het Koninklijk huis, dat niet. De prinses in het leven van Ton is een zeventig meter lang schip dat gelegen is aan de Bremerbergdijk te Biddinghuizen. Sinds april 2009 zijn Ton Verhulsdonck en zijn vrouw Monique de trotse eigenaren van Restaurant Hotelschip Prinses Máxima.

Ik weet nog goed wat ik dacht toen ik het schip voor het eerst ging bekijken: Wat een werk! En mijn tweede gedachte was dat ik bij mijn vrouw Monique niet aan zou hoeven komen met mijn plan om het schip te kopen. Het liep toch anders. Ook Monique zag mogelijkheden om dit schip om te toveren in een hotel restaurant naar onze wensen. En zo hakten we de knoop door en hebben we inmiddels het eerste seizoen op het schip achter de rug.

Wat een uren hebben we gemaakt om de Prinses Máxima op te knappen en aan alle eisen te laten voldoen. Er is een brandmeldinstallatie aangebracht en we voldoen inmiddels aan alle milieu- en horeca-eisen. Dat was voor mij een belangrijk item. Alles moet veilig en volgens de regels zijn. Dat is nu zo en het geeft ons een heel goed gevoel.

Ook de buitenkant van het schip hebben we aangepakt. We hebben veel zelf gedaan. En ik dacht ook dat wel even zelf te gaan doen. Maar toen ik op de ladder tegen het schip aan stond, met een verfrollertje in mijn hand en opzij keek…. Toen wist ik opeens weer hoe lang zeventig meter is! Wat een enorme oppervlakte om te schilderen. Er moest hulp komen en die kwam er gelukkig. Met behulp van aan aantel mensen is de zijde van het schip die aan de kade ligt nu ook geschilderd.

De Prinses Máxima is gebouwd in 1939 en was aanvankelijk een van de sterkste sleepboten die ons land kende. Ze heeft in haar historie meerdere namen gehad, zoals Prinses Elisabeth en Prinses Beatrix. Nu heet ze Máxima en het is een naam waar ik wel gelukkig mee ben.
Als je op het schip rondloopt, dan proef je de historie. Een schip is altijd in beweging, dat heeft ook zo z’n charmes. Als het waait, dan merk je dat meteen. Je voelt de elementen en dat geeft een bijzondere sfeer.

Monique en ik staan aan de vooravond van ons tweede seizoen op De Máxima. We verwachten er veel van, hebben veel plannen. Naast de gasten die al kamers gereserveerd hebben voor grote evenementen zoals Low lands,weten steeds meer mensen ons schip te vinden. Voor een luxe ontbijtje op zondagmorgen, voor een heerlijke middag op het lounge dak of voor feesten en partijen. Zowel Monique als ik hebben een horeca-opleiding en we vinden het een sport om aan de wensen van onze klanten tegemoet te komen. Een daarin gaan we best ver. Nu we toch in Koninklijke sferen verkeren; Op de Prinses Máxima is de klant koning.

Wat betekent Biddinghuizen voor Ton?
Bij Biddinghuizen denk ik meteen aan: De Lidl. Dat is namelijk mijn favoriete winkel en ik ben dan ook heel blij dat er een Lidl in het dorp gekomen is. De producten zijn goed en iedere week is er weer een ander aanbod aan eenmalige artikelen. We wonen in Elburg, omdat we twee kinderen hebben en de Máxima is voor hen naar onze mening geen goede plaats om op te groeien. Via onze werknemers en gasten houden we contact met het dorp. Ik weet dat De Gouden Ploeg nog steeds gemist wordt, als gelegenheid voor bruiloften en partijen. Wellicht dat de Prinses Máxima dit gemis enigszins kan opvullen?
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat