Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Daniëlle van der Jagt - Een brandweermeisje in hart en nieren

3-3-2012


Danielle is een meisje van vijftien jaar en wil net als haar vader Ron bij de brandweer. Ze zit nu bij de jeugdbrandweer te Lelystad. Ze heeft een broer Dennis, bekend van de judoclub en daar zeer actief in, net als haar moeder. Danielle woont haar hele leven al in Biddinghuizen.

Ik heb op de Rank de lagere school gevolgd en volg nu de leerrichting sport, dienstverlening en veiligheid op het VMBO Spectrum te Harderwijk. Uit alle vakken die je daar krijgt, heeft sport mijn voorkeur. Ik beoefen er veel soorten sport, oa salto’s springen op trampoline, trefbal, judo, badminton, zwemmen, voetbal, basketbal, kickboxen, hockey, skiën. De EHBO die ik daar leer, heb ik ook nodig voor de brandweer. Dit jaar in april heb ik mijn examen. Als ik het haal, ga ik verder op de school ‘Landstede’ sport en bewegen volgen. Ik denk dan in twee, drie jaar klaar te zijn. Het lijkt mij het leukste om bij de beroeps brandweer te gaan. Ik heb twee weken stage gelopen bij de beroeps brandweer in Hilversum en dat vond ik geweldig.

Op vrijdagavond oefenen wij met de jeugdbrandweer in de kazerne van Lelystad. De begeleiders zetten dan een scenario uit, en wij staan opgesteld en wachtend op een melding. In één ploeg zitten zes mensen, bij de jeugdbrandweer in Lelystad hebben wij twee ploegen. In een ploeg zit: een bevelvoerder, een pompbediende, nr 1 en nr 2 (samen de aanvalsploeg), nr 3 en nr 4 (samen de waterploeg). De bevelvoerder is de leiding gevende tijdens de inzet. De pompbediende zorgt voor de watervoorziening en de materialen uit het voertuig en houdt verder ook contact met de AC (alarm centrale). De jeugdbrandweer is voor tieners tussen de twaalf en achttien jaar oud. Als je achttien jaar bent, moet je stoppen met de jeugdbrandweer. Je kunt solliciteren bij de vrijwillige brandweer en moet je cursussen volgen. Wij hebben dan al kennis en ervaring mee genomen uit de jeugdbrandweer.

We doen ook mee aan wedstrijden voor alle jeugdgroepen uit heel Nederland. Er wordt een scenario uitgezet. Iedere ploeg krijgt hetzelfde, de jury beoordeelt hoe iedereen er op handelt en de dingen aanpakt. Ik speel ook wel eens slachtoffer bij wedstrijden en oefenavonden van de brandweer in Biddinghuizen. Vorig jaar zijn we zevende geworden met de landelijke finales.

De brandweer wordt vaak gevraagd voor de ‘Opkikkerdag’; een extra mooie dag voor gezinnen met een ziek kind. Dat vind ik erg mooi en daarom help ik er graag aan mee. Met Koninginnedag stonden we in Lelystad en zamelden geld in voor de opkikkerdag. De kinderen mochten bij de brandweerauto doen wat ze leuk vonden tegen een vrijwillige bijdrage. We hebben toen een cheque gebracht naar stichting De opkikker van 1000 euro.
Als hobby heb ik jaren op basketbal en judo gezeten. Nu doe ik jiujitsu in het Koetshuis en heb net mijn gele band gehaald. Ook loop ik iedere avond hard met vrienden.

Biddinghuizen voor Danielle: Het is de plek waar ik ben opgegroeid. Heel zelden kom ik wel eens bij de JOP (Jongeren Ontmoetings Plaats) bij het voetbalveld. Bij Biddinghuizen in weinig gelegenheid om uit te gaan, dus daar voor moet je naar andere plekken.

Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat