Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Hillie Holterman-Birza - De eerste hangplek van Biddinghuizen

31-12-2005


Hillie Holterman-Birza, geboren in 1934 in Oudeschip (Gr.).
Woonachtig in Biddinghuizen sinds 1964.


Ze groeide op in het hoge noorden van Groningen, in Oudeschip, vlak bij de Eemshaven. Een plaatsje met zo’n honderd gezinnen destijds, maar met maar liefst vijf kruideniers. ‘Mijn vader was één van die kruideniers. Ik ben daarom eigenlijk noodgedwongen weggegaan uit mijn geboortedorp. Want dat kon natuurlijk niet, vijf winkels op honderd gezinnen’, zegt Hillie Holterman.

Omdat de Noordoostpolder haar wel wat leek, schreef ze zich in bij het arbeidsbureau te Emmeloord en zo kwam ze terecht in het gebied dat later Flevoland zou gaan heten. Toen ze als dienstbode werkzaam was op de boerderij van de familie Schuringa aan de Mammoetweg te Kraggenburg, was daar ook een boerenarbeider werkzaam, Harm Holterman. Ze trouwden en vestigden zich in Biddinghuizen, aan de Voor, pal naast de kerk, als een van de eerste inwoners. Harm Holterman ging bij Moes werken.

Vanuit huis verkocht mevrouw Holterman tuinzaden en ijs. De diepvries met ijsjes stond in de hal, onder de trap. ‘De stoep voor ons huis was eigenlijk de eerste hangplek van Biddinghuizen. Met name op zondagmiddag was het altijd gezellig druk hier en hing de hele jeugd van Biddinghuizen rond het huis. Ik kon goed opschieten met de jongeren en er is best wel eens wat kattenkwaad uitgehaald. Op een keer hebben ze zelfs de eieren bij me de uit de kelder gehaald en elkaar ermee bekogeld. Het was een leuke en gezellige tijd!’

Over enige tijd zal het huis van de familie Holterman gesloopt worden om, in het kader van de renovatie van het centrum van Biddinghuizen, plaats te maken voor seniorenappartementen. ‘Heel jammer hoor, dat dit huis weg gaat’, vindt ze. ‘Ik heb hier vanaf het begin gewoond en het doet me wel wat dat het nu tegen de vlakte gaat’.

Wat betekent Biddinghuizen voor Hillie Holterman?
‘Over een poosje ga ik verhuizen naar het nieuwe appartementencomplex d e Tas. Waarschijnlijk zal ik mijn tuin wel gaan missen en ook de bomen op het Plein, maar ik ben blij dat ik in Biddinghuizen kan blijven wonen. De Noordoostpolder blijft altijd een zeer speciaal plekje in mijn hart houden. Dat was voor mij gelijk liefde op het eerste gezicht. Ik weet niet waarom, maar ik ben nu eenmaal helemaal gek van de Noordoostpolder’.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat