Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Thony Faber - Genieten van kleine dingen is rijkdom

1-12-2007


Thony Faber-Bonestroo. Geboren in Nigtevecht. Woont in Biddinghuizen sinds 1976.

Toen ik met mijn ouders in Biddinghuizen aan de Cultuursingel kwam wonen was dit dorp al groter dan Nigtevecht, het plaatsje waar ik geboren ben. Aanpassen was geen probleem, dat ging eigenlijk als vanzelf. Veel mensen kennen me van badminton of van mijn werk bij de C1000, waar ik al weer ruim vijf jaar met veel plezier werkzaam ben.

Toen ik pas getrouwd was met Cor en net moeder was geworden van onze zoon, ontdekte ik toen ik op een mooie zomerse dag in de tuin zat een bobbeltje in mijn nek. Pijn deed het niet, maar toen het maar niet weg ging ben ik toch voor de zekerheid even langs de huisarts gegaan. Die stuurde me door naar het ziekenhuis, waar door middel van een operatie het bultje weggehaald zou worden. Toen ik wakker werd uit de narcose zat het er echter nog steeds. Het bleek schildklierkanker te zijn. Er was nog een operatie nodig om te tumor te verwijderen. Als je zo’n boodschap krijgt, dan stort je wereld echt even helemaal in.

Zelf ben ik nogal positief ingesteld, maar Cor was ervan overtuigd me te zullen verliezen. Het was voor ons gezin en voor onze families een nare en onzekere periode. In het AMC zijn de tumor en een aantal lymfeklieren uit mijn hals verwijderd. Nadien ben ik behandeld met radioactief jodium. Heel vervelend allemaal, maar ik wist waar ik het voor deed. Ik had natuurlijk veel te verliezen; een man, een kind, mijn familie en vrienden, mijn toekomst. Ik wilde er beslist voor gaan en dat heb ik ook gedaan.

Voor mijn omgeving was het niet altijd makkelijk geconfronteerd te worden met iemand die kanker had. Het kan best lastig om daar mee om te gaan, dat besef ik ook wel. Persoonlijk heb ik het nooit vervelend gevonden als mensen over mijn ziekte begonnen, maar ik kan me ook voorstellen dat dat niet voor iedereen geldt. Het zal voor anderen misschien best vervelend kunnen zijn om telkens aan de ziekte herinnerd te worden. Maar omdat ik uit ervaring weet hoeveel goed een beetje belangstelling kan doen als je ziek bent, spreek ik mensen er altijd toch gewoon over aan. Als je dat met de beste bedoelingen doet, is er volgens mij niets aan de hand. Hoe moeilijk die eerste stap ook kan zijn, volgens mij is het altijd beter dan de situatie negeren. Want dat is niet prettig, zo heb ik zelf ervaren.

Gelukkig gaat het al weer vele jaren goed met me. Doordat ik kanker heb gehad, ben ik met heel andere ogen naar het leven gaan kijken. Ik kan enorm genieten van de kleine dingen van alledag. Dat is een enorme rijkdom. Om bepaalde zaken maak ik me niet zo druk meer. Door wat ik meegemaakt heb, weet ik nu beter wat belangrijk is in het leven en wat niet. Dat is het positieve dat de ziekte me gebracht heeft. En daar ben ik alle dagen blij mee.

Wat betekent Biddinghuizen voor Thony Faber?
De saamhorigheid in Biddinghuizen is sterk. Daarin blinken we als dorp echt uit. In ons dorp staan de mensen nog voor elkaar klaar en dat vind je lang niet meer overal. Er is weer sprake van een stijgende lijn gelukkig. De oude wijken worden netjes opgeknapt, dat was ook wel nodig. Maar als inwoners kunnen we er zelf ook veel aan doen. De tuinen netjes houden bijvoorbeeld.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat