Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Halil Arí - De drempel is kleiner

19-3-2011


Halil is 32 jaar geleden geboren in Sivas, een grote stad in Centraal Anatolië in Turkije. (In deze stad werd in 1919 door Ataturk de basis gelegd voor de huidige Turkse Republiek.) Zijn vader is overleden, toen hij nog een baby was. Hij heeft nog een broer en twee zussen in Turkije. Zij hebben hun eigen leven daar opgebouwd. Zijn moeder is later hertrouwd en met Halil naar Nederland geëmigreerd, toen hij ongeveer 16 jaar oud was. Hij heeft zes half broers en zusjes. Zij wonen hier in de buurt.

Het was zeker vroeger de gewoonte om al heel jong mee te helpen met geld verdienen. Ik stond met ongeveer twaalf jaar al in een autobedrijf te werken. Dat is de reden dat ik alleen de lagere school heb doorlopen. Ik weet nu wel heel veel van allerlei verschillende merken auto’s. Eenmaal in Nederland ben ik gaan werken in een kippenfabriek in Slagharen via een uitzendbureau. Ook heb ik als kok gewerkt in Dronten bij de Sandwichbar. Ik ben getrouwd geweest en heb twee kinderen van zeven en acht jaar. Ze wonen nu bij hun moeder in Swifterbant. Als ik dit jaar in de grote vakantie weer naar Turkije ben geweest, ga ik daarna ’s avonds na mijn werk naar het ROC in Lelystad om de taal beter te leren. Ik kan dan mijn kinderen beter helpen. Mijn gezin is ook de reden dat ik hier blijf wonen en niet terug ga naar Turkije.

Ik mis Turkije wel, vooral als ik er in de grote vakantie zes weken ben geweest. Ik zie dan mijn familie weer terug en dat is heerlijk. Een van mijn zussen is getrouwd met Ruhi, die Bodrum heeft geopend in Biddinghuizen. Ruhi (De mensen hier noemen hem Rudi) runt die zaak samen met zijn zoon Osman. Ik ben er vanaf het begin, juli 2010, bij betrokken. Ik heb geholpen het in te richten en werk er nu als kok. Het is heel leuk werken. Zeker sinds het café er bij is gekomen, wordt het gezellig druk. De drempel om naar binnen te stappen is er kleiner door geworden. De mensen merken dat je er ook naar binnen kunt gaan voor een lekkere kop koffie met appelgebak.

Natuurlijk kun je er ook heel lekker eten of het eten afhalen. In het café wordt eens in de maand een muziekavond georganiseerd met live muziek. Dit wordt ook via Hyves kenbaar gemaakt. Je kunt er biljarten en darten. Ik hoop dat steeds meer mensen hier in Biddinghuizen gaan stappen op zaterdagavond. Je moet wel achttien jaar zijn om in de bar ‘s avonds naar binnen te mogen. Je kunt dan alcohol drinken en lekker lopend naar huis. Niemand hoeft te rijden. Op de website kun je er alles over lezen. http://www.bodrum-biddinghuizen.nl/

Wat betekent Biddinghuizen voor Halil?
Ik kan me goed herinneren hoe gezellig ik het vond om als tiener rondom het plein te hangen met andere jongeren ’s avonds. Nu merk ik weer door mijn werk als kok hoe vriendelijk de mensen hier zijn. Ik kan met ze praten en lachen. Ik ben hier graag.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat