Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Anita Koning - Gewicht over?!

9-11-2010


Anita Koning komt oorspronkelijk uit Uitgeest in Noord-Holland. Haar vader is, toen ze 4 jaar was, naar Ens getrokken en werkte daar als ober in Het Wapen van Ens. Daar heeft ze jaren gewoond; eerst nog in de barakken en later in een gewoon huis. Ze heeft het dorp Ens zien groeien . Twintig jaar geleden kwam ze in Biddinghuizen wonen. Ze is getrouwd met Piet Koning en heeft twee prachtige zonen, Paul en Rudy, die nu zelfstandig wonen.

Ik ben altijd flink geweest qua gewicht. Als kind was ik al fors. Het zit in de familie. Ook mijn broer en moeder waren fors. Ik at niet eens zo heel veel, maar wel verkeerd. Ik sloeg het ontbijt over en at vaak alleen warm eten. Daar werd bij ons niet opgelet.

Als ouder kind werden mijn kleren gekocht in een mannenzaak, vooral de broeken dan. Die pasten. Er waren ook wel leuke bij. Maar er kwam een tijd dat ik dat niet meer wilde. Dus was ik als puber al bezig met lijnen. Ik speelde veel buiten; we gingen handballen, zwemmen, turnen of hardlopen. Ik was heel lenig: ik kon mijn benen in mijn nek leggen. Maar ik bleef fors. Dat frustreerde erg. En het gaf aanleiding tot vreetbuien. Maar het loste niets op. Ik werd wel geplaagd met mijn gewicht, maar dat raakte me niet zo zeer. Ik had een stevige muur om me heen gebouwd. Mijn echte vrienden wisten wel dat ik niet stilzat en overal aan mee kon doen en zelfs heel lenig was.

Ik trouwde met Piet, die me overal in steunde, wat voor geks ik ook deed om af te vallen. Ik kreeg een maagballon en was een van de eersten in Nederland (ballon nr 24). Dat ging na een paar maanden fout door een technische fout.

Ik was wel 55 kilo kwijt, maar ik voelde me er niet eens lekker bij! Ik besloot: “In mijn lijf geen gedoe meer!” De kilo’s zaten er zo weer aan en weer begon het jojo-effect. Ik ben overal al geweest om af te vallen en heb de meest rare dingen gedaan, zelfs aan de sherry geweest. Gelukkig is drinken niet mijn ding.

Ik besloot te gaan sporten, te bewegen en zocht Ad van Fitanatics op.. Eerder was eten een obsessie, nu is het om in leven te blijven! Ik ben een jaar gestopt, kreeg weer overal last van en ben weer begonnen. Ik train nu zes dagen in de week en voel me er prima bij. Op de weegschaal sta ik nooit meer. Ik weet niet eens waar dat ding is gebleven. Ik zeg nu: “Ik heb wel overgewicht, maar heb het niet over. Het is van mij en hoort bij mij”

Toch heb ik soms schroom om alleen iets te ondernemen, ondanks dat ik wel naar de sportschool durf. Er kwam een idee in me op: Ik wil graag andere mensen ontmoeten die hetzelfde meemaken. Ik wil praten, bewegen, samen zwemmen, fietsen door de polder. Dan is het ook stukken gezelliger en gaat het als vanzelf. Ik weet zeker dat er in Biddinghuizen meer mensen rondlopen die niet gauw naar buitengaan in hun eentje of andere activiteiten ondernemen.

Daarom geef ik mijn emailadres en vraag ik hen: Mail me als je denkt: “Ik wil wel iets meer doen dan in huis zitten.” Samen kunnen we iets bedenken en meer plezier beleven.

Mijn mailadres is amkoning55@gmail.com

Als dit aanslaat wordt Biddinghuizen een nog leuker dorp voor mij!
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2020 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat