Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Edith Kros - Ik voel me een echte wereldburger

30-11-2013


Edith komt uit Zaandijk, uit een gezin van drie kinderen. Na de scheiding van haar ouders kwamen er nog eens twee kinderen bij. Haar ouders komen ook allebei uit Noord Holland. Ze heeft gewoond in Woudenberg tot haar vijftiende, daarna kwam na Maarssenbroek Mijdrecht waar ze haar volwassen leven begon, trouwde en de drie dochters kreeg.

Na mijn lagere school heb ik de huishoudschool gedaan. Op mijn zeventiende leerde ik de vader kennen van Lisa en Shannah. Twee jaar later ben ik gaan samenwonen in Mijdrecht. We hadden een premie A woning. Dat was toen een mooie regeling. Ik ben begonnen als werknemer bij een videotheek, inclusief een filmclub. De eigenaar had vier videotheken. Hij wilde er twee afstoten, waaronder die van Mijdrecht. Hij vroeg mij of ik het over wilde nemen. Vanaf dat moment was ik, met mijn twintig jaren, eigenaar van een eigen zaak, genaamd Liberty. YEAH!! Ondertussen werd Lisa geboren. Dat maakte mij een werkende moeder. Ik nam het campingbedje mee naar de zaak, het ging zo gemakkelijk. Een tijdje later werd Shannah geboren. Helaas kwam er toen een concurrent bij in het dorp. Ik  had het erg gezellig in de zaak, koffie stond altijd klaar en mensen bleven lang hangen. Toch ging de zaak achteruit. De opkomst van de dvd’s en het internet deden niet veel goeds voor mijn zaak. Daarbij kwam dat de andere zaak veel groter was. Die kon heel wat meer dagfilms kopen dan ik; als ik er drie kon kopen, kon hij er wel vijftien kopen. Zes weken na de bevalling werd Shannah met spoed opgenomen met een ontsteking aan de longen. Het was een begin van veel ziek zijn en intense zorg. Dit maakte dat ik met de zaak ging stoppen. Dat ging me wel aan mijn hart. Toen Shannah tien maanden oud was, gingen we scheiden,. We waren erg uit elkaar gegroeid. Ineens was ik alleenstaande moeder van twee kleine kinderen. Ik moest verhuizen, omdat er veel water onder mijn huis kwam , wat niet goed was voor Shannah. Ik ging in een flat wonen in Mijdrecht. Als de kinderen weg waren naar hun vader, kon ik even lekker genieten en uitgaan. Vrij snel daarna leerde ik ex twee kennen. Hij kwam uit Suriname en speelde in een reggeaband. Mijn vorige echtgenoot speelde ook in een band. Geweldig vind ik dat. Ik hou zeer veel van muziek. Ik kreeg een mooie meid, Kiona. Hij kwam bij mij wonen in de flat. Later hadden we een eensgezinswoning. Door hem gingen we  ook met het hele gezin op vakantie naar Suriname. Als je in het binnenland hebt gezeten, leer je de luxe van Nederland waarderen. Dat vond ik geweldig. Maar het huwelijk hield op na een tijdje. Ik verhuisde naar Tilburg. Daar woonde ik zes jaar met mijn drie kinderen. Ik kwam weer terug in Utrecht na jaren en woonde er weer lekker in de Overvecht. Na een paar jaar kon ik een huis krijgen zonder lange wachttijd in Biddinghuizen. Mijn moeder woonde er al. Ik woon hier nu drie jaar.

Een van mijn hobby’s  is reizen.  ik ben naar Ecuador, New York en Suriname, Portugal, Italië en meer landen in Europa geweest. Ik wil nog heel graag naar meer landen. Ik voel me een echte wereldburger. In Ecuador heb ik de hand geschud en gepraat met de toenmalige president. Ik was er naar toe gegaan om Nederlandse gevangenen te bezoeken en met ze te praten over hun leven en hun ervaringen met het gevangen zitten.
Lange tijd heb ik een website gehad waar ik me bezig hield met de achterblijvers in Nederland die iemand in het buitenland in de gevangenis hadden zitten, maar dat werd een dagtaak en heb het laten gaan.
Een andere hobby is muziek. Ik hou erg van het bezoeken van concerten; Latin village in Spaanderwoude en andere reggaefestivals,
Ook sport ik heel veel in de sportschool. Ik heb te kampen met problemen met aankomen. Dat is niet eenvoudig. Ik krijg nu spiermassa en word dus gelukkig iets zwaarder. Ik krijg ook een gespierd lijf, wat ik mooi meegenomen vind. Maar ik doe het bij te komen.
Mijn Facebook en neemt ook veel tijd in beslag. Ik krijg daar veel contacten door. Ik vind het heerlijk om zo met de wereld in contact te komen, muziek te delen, samen lachen. Mijn contacten komen overal vandaan. 
Ik maak graag fotoshoots en sta ook wel eens model. Op dit moment kan ik (nog) niet werken, dus kom ik mijn tijd goed door met mijn hobby’s.

Biddinghuizen voor Edith,
Ik woon hier echt mooi tegen het bos aan. Helaas heb ik ervaren dat een groep mensen in Biddinghuizen wel heel druk in de weer is met drugs. Normaal staan hier alleen mooie dingen van Biddinghuizen geplaatst. Ik wil echter ook laten horen dat er veel gevaar schuilt in het aanbod van drugs, waar vooral jongelui mee geconfronteerd worden, vooral als ze in de pubertijd zitten. Er is hier ook niet veel meer te doen voor ze. Of ze moeten al naar Dronten of Harderwijk gaan. Maar daar zijn ze te jong voor en/of hebben vervoers problemen. Dit probleem is groter dan de meeste mensen hier weten en waar best aandacht aan geschonken mag, nee moet worden, want ook de jongelui verdienen een gezellige en leuke chill tijd en niet in een koude keet ergens achterin een bos gebied!

Ook jouw verhaal doet er toe. Deel het met dorpsgenoten. Mail naar hermaloohuis@gmail.com

Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat