Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Rinus Overwater - W-ijsvogels

13-10-2007


Rinus Overwater, in Amsterdam. In Biddinghuizen woonachtig sinds 2003.

Na gewoond te hebben in Amsterdam, Uithoorn, De Kwakel en Veelerveen ben ik in 2003 in Biddinghuizen terecht gekomen. Onze dochter Petra Keek kwam hier wonen met haar gezin en uiteraard heb ik haar geholpen met verhuizen en het opknappen van de woning. Mijn vrouw en ik vonden het zo leuk hier, dat we besloten ook in Biddinghuizen te gaan wonen. Mooi centraal in het land en alles goed bereikbaar, dat waren een belangrijke argumenten.

Via de computerclub heb ik meteen veel mensen leren kennen. Dat had weer tot gevolg dat ik nu drie keer in de week Jeu de boule speel. En vrijwilliger ben geworden bij Flevolandschap. En meegewerkt heb aan het wandelpad. Het is blijkbaar niet zo moeilijk om hier contacten te maken.

Bij het onderhoud aan het natuurgebied achter Van Werven hopen we altijd dat we IJsvogels zien. Bij de vijver in mijn vorige huis in Veelerveen zagen we deze prachtige vogels vaak. Ze deden zich graag tegoed aan de kleine forelletjes die daarin zwommen en hielden zo de visstand in de vijver prima op peil. Goudvissen lusten ze volgens mij niet graag, want die werden met rust gelaten.

Voor op ons huis aan de Hooiberg heb ik een windwijzer gemaakt in de vorm van een IJsvogel. Als voorbeeld voor de ijsvogel heb ik de afbeelding van het dorpslogo gebruikt dat op de eerste poster ter promotie van Sharon Kips stond. Van trespa heb ik de vorm nagemaakt. Zo’n windwijzer moet goed draaien, dus er is een kogellager aangebracht. Al veel mensen hebben geprobeerd om hem na te maken, maar dat lijkt eenvoudiger dan het is. Ook ik heb verschillende aanpassingen moeten doen voordat het eindelijk goed was. Vanuit het dorp kwamen al direct verzoeken of ik er meer zou willen maken. Ik heb er nu al een stuk of tien gemaakt. Mijn vrouw heeft er een naam voor bedacht: w-ijsvogels noemen we ze. Op verschillende plaatsen in Biddinghuizen zijn ze al te zien. Hartstikke leuk toch?

In het voorjaar gaan we met een groep mensen de midgetgolfbaan bij het zwembad nieuw leven inblazen. Alles zal netjes opgeknapt worden en daarna goed beheerd, zodat we er als dorp weer plezier aan kunnen beleven. Ik heb er veel zin in om daarmee aan de slag te gaan. Mochten er nog mensen zijn die hierbij willen helpen, dan kunnen ze zich aanmelden via tel: 333646 of per e-mail via m.overwater1@chello.nl

Wat betekent Biddinghuizen voor Rinus Overwater?
We hebben nu een prachtig mooi winkelcentrum, er zijn allerlei voorzieningen. Kortom; een heerlijk dorp, waar ik me goed thuis voel. Belangrijk is dat we die voorzieningen ook houden. Voor mij persoonlijk zou het dorp niet hoeven groeien. Maar als uitbreiding nodig is om het dorp leefbaar te houden, dan moeten die nieuwe huizen er wat mij betreft zo snel mogelijk komen.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat