Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Joop Biemans - Ook bij Joop op schoot gezeten?

4-2-2006

Joop Biemans, geboren in 1954 te Soest. Woont in Biddinghuizen sinds 1977.

De in Soest geboren en getogen Joop Biemans maakte kennis met Flevoland toen hij in 1975 een nieuwe collega, die in Biddinghuizen woonde, moest ophalen en weer naar huis brengen.
‘De Koolzaadhof was toen net in aanbouw, weet ik nog. ‘Als ik ga trouwen, ga ik hier wonen’, heb ik toen gezegd. En dat is ook gebeurd. In 1977 ben ik in Biddinghuizen komen wonen’.

Hij vond werk bij Schaap, als chauffeur. In december nam hij altijd een week vrij, voor zijn werk als hulpsinterklaas. Twintig jaar is Joop Biemans een trouwe stand-in voor de Spaanse goedheiligman geweest, hij deed huisbezoeken en was vijftien jaar hulpsint op de markt.

‘Het halve dorp heeft bij mij op schoot gezeten, kinderen van toen, die nu zelf al kinderen hebben. Het sinterklaasfeest was een soort bedrijfje waar ik elke decembermaand druk mee was en waar ik enorm van heb genoten. Als ik het sinterklaaspak aantrok, veranderde er iets in me. Dan wérd ik Sinterklaas. Mijn houding veranderde, de manier waarop ik sprak en de manier waarop ik me bewoog. Mijn eigen kinderen hebben me nooit herkend. Toen mijn dochter erachter kwam hoe het zat was haar eerste opmerking: ‘Heb ik voor jou al die tekeningen gemaakt?’

Als Sinterklaas aankomt in Biddinghuizen is Joop altijd van de partij, ook al is hij zelf niet meer actief als hulpsint. Biemans kijkt met heel andere ogen naar de Spaanse bisschop en zijn knechten dan de meeste mensen. Zijn de Pieten netjes geschminkt, ook de binnenkant van neus en oren?
Hoe zit het met de wenkbrauwen van de Sint? Opborstelen met wat witte schmink is beter dan opplakexemplaren, zo weet hij uit ervaring. Gedraagt de Sint zich waardig, zoals een echte goedheiligman betaamt? Het zijn allemaal zaken waar hij met de ogen van een kenner op let.


Wat betekent Biddinghuizen voor Joop Biemans?
‘Biddinghuizen is een prachtdorp. Er is ruimte, rust en frisse lucht. Ik was niet alleen hulpsint, maar ben ook actief geweest bij de activiteitencommissie van Dorpsbelangen en bij de Randmeertruckers. Weet je dat we ooit eens behendigheidswedstrijden voor vrachtwagens hebben georganiseerd in Biddinghuizen? Mooi was dat! Politieagent Koning zat toen in de jury.
Ik ben gehecht aan het stukje vrijheid dat ik in Biddinghuizen vind. Voor geen goud ga ik hier weg.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat