Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Tima Ghili - Parisienne in de polder

25-2-2006


Tima Ghili, geboren in 1968 te Parijs. Woont in Biddinghuizen sinds 1995.

Als zesjarig stadsmeisje kwam ze in de zeventiger jaren met de trein naar Nederland om de zomervakantie door te brengen bij Tom en Martha Verkuijl. En wat was het leven in Biddinghuizen anders dan in Parijs! Geen stoplichten, geen sirenes en geen geschreeuw op straat. En wat een ruimte! Vader en moeder Ghili moesten negen kinderen opvoeden in een tweekamerflat. Tima sliep in de woonkamer en kon ’s avonds pas gaan slapen als iedereen dat deed. ‘Soms mocht ik in het bed van m’n ouders slapen, dat vond ik heel fijn’.

’Ik herinner me nog goed hoe vreemd ik het vond dat ik in Nederland zo vroeg naar bed moest. Daar begreep ik helemaal niets van. En brood eten tussen de middag, vond ik ook zo raar. Maar ik had het prima naar mijn zin en maakte kennis met Nederlandse gewoontes en ik leerde fietsen. Remmen kon ik niet, dus sprong ik er gewoon af. Dat heeft Tom en Martha heel wat reparaties gekost.

Ieder jaar kwam ze terug naar de boerderij aan de Kubbeweg om daar vakantie te vieren, tot ze veertien werd. ‘Tom en Martha zijn mijn tweede ouders geworden. Jeroen en Kim beschouw ik als broer en zus. Ik heb altijd geweten dat ik hier terug zou komen. Ik herinnerde mij alles, de C1000, de bakker en de slager, die er nu niet meer is, maar waar ik altijd iets lekkers kreeg. Ik ben van Biddinghuizen gaan houden’.

In 1995 keerde ze als zevenentwintigjarige terug bij Tom en Martha. Ze vond werk bij Korteweg, aan de lopende band, want ze sprak geen woord Nederlands meer. Inmiddels heeft ze een kantoorbaan bij Kedo in Swifterbant, ze spreekt vloeiend Nederlands en ze woont samen met haar Nederlandse vriend….. aan de Kubbeweg.
‘Het is toch niet te geloven dat ik nu twee boerderijen verder woon dan de plek waar ik als kind zulke geweldige vakanties had’. En Tom en Martha? Die wonen er niet meer. Ze zijn enige jaren geleden verhuisd. Naar Frankrijk.

Wat betekent Biddinghuizen voor Tima Ghili?
’Het weer is in Frankrijk beter, maar ik voel me hier thuis. Al is het buiten grijs, bij mij thuis schijnt altijd de zon. Af en toe heb ik wel heimee naar mijn familie in Parijs. Er zou in Biddinghuizen iets voor jongeren gedaan moeten worden. Ik zie ze vaak rondhangen, maar volgens mij is niemand voor z’n lol een hangjongere. De jeugd is de toekomst en moet op pad geholpen worden’.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2021 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat