Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Herma Loohuis

Maurice Nuis - Dorpsgenoot Maurice Nuis

23-7-2011


Bij Joy4life kennen ze hem allemaal. Hij werkt er elke dag in de fitness ruimte, bij de groepslessen, achter de balie en geeft je een lekkere kop koffie. Hij werkt er als sportinstructeur. Maurice is geboren in Amsterdam in 1991 en woont zijn hele leven al in Dronten. Hij is enig kind. Zijn moeder Yolanda komt uit Tollebeek en zijn vader Hajé uit Oost Voorne bij Rotterdam.

Hajé woonde een lange tijd in Liverpool achter de oefenruimte van de Beatles. Je zou denken dat er dus veel van die muziek thuis wordt gedraaid, maar alles is minder waar. Maurice houdt van house en luistert thuis samen met zijn moeder naar de muziek van Les Milles; de muziek, die gebruikt wordt voor de groepslessen. Zijn ouders zijn z’n grootste vrienden en zijn grote liefde nu is Debbie Zheng, dochter van de eigenaren van de Chinees alhier.

Als kind zat ik op de Wilgerijs In Dronten-Zuid, daarna zat ik op het Almere College en volgde daar TL MAVO niveau 4. Na die vier jaar ben ik gaan studeren aan de MBO landstede sport en bewegen in Zwolle. Volgend jaar studeer ik af als fitness en Health coördinator.

Ik heb altijd veel aan sport gedaan. Als kind wilde ik voetballen, maar ik moest eerst de zwemlessen volgen. Dat deed ik zo snel mogelijk. Met zes jaar heb ik diploma A en B gehaald. Toen mocht ik voetballen bij ASVD in Dronten als rechtsvoor. Ik was heel snel, ik rende er wat af. Mijn vader was mijn grootste supporter. Hij kocht gewoon de keeper om. Hij was er altijd als ik wedstrijd had.

Ik was wel een goede voetballer hoor. Maar mijn vrienden liepen steeds een half jaar voor op me bij het overgaan naar het volgende team. Zij waren in 1990 geboren, en ik in 1991. Dat vond ik niet leuk. Dus stopte ik ermee en ging handballen bij Atlantis. Ik kreeg de kans om bij de regio Selectie Oost te gaan spelen, naast het spelen bij Atlantis. Na verloop van tijd paste het wedstrijdniveau van Oost niet meer bij de training die ik kreeg bij Atlantis. Het verschil werd te groot. Toen ben ik gaan basketballen bij VUAS. De try-outs om bij de eredivisie te komen heb ik niet doorstaan; helaas lag ik er bij ronde vier uit. Daar baalde ik van; Ik wil echt presteren en dat lukte daar niet. Toen kreeg ik op school de opdracht te helpen bij georganiseerde evenementen, daar was golf er eentje van. Ik vond dat zo leuk dat ik nu zelf golf in Zwolle. Ik zit in jeugdselectie team 2 en speel in veel plaatsen in Noord -Nederland. Dit kan ik volhouden tot ik 21 jaar ben, dus tot volgend jaar. Dan moet ik uit de jeugdselectie. Ik hoop dat ik er in door kan groeien.

Volgend jaar hoop ik te studeren in Utrecht, Groningen of Amsterdam. Ik ga dan fysiotherapie doen. Ik hoop manueel therapeut gespecialiseerd voor sportblessures te worden. Ik wil het liefst mensen helpen die een blessure hebben opgelopen in de sport. en door middel van een persoonlijk trainingsprogramma te herstellen, zodat die persoon snel weer de oude is en weer kan presteren.
Die ervaring doe ik nu min of meer al op bij Joy4life. Het lijkt alsof ik alleen maar koffie schenk en een beetje rondloop, maar dat is helemaal niet zo. We moeten veel weten over elke beweging die de spieren in het lichaam maken, vooral de kennis van het menselijk lichaam, Ik maak schema’s om de doelen te laten bereiken, die een persoon zichzelf stelt.

Ik neem als voorbeeld een zeilster die ik nu begeleid. Zij traint voor het behalen van de top in de zeilwereld. Daarvoor moet ik precies weten hoe ze beweegt als ze in de boot zit en welke spieren training behoeven. Ik maak een bewegingsanalyse. Elke beweging van een spier wordt omschreven in een Latijnse benaming. Dat moet, omdat het onderling te verstaan is en iedereen precies weet wat je bedoelt. Voorbeeld: biceps is al een Latijnse benaming. Daarop gebaseerd maak ik een krachttrainingsschema. Daarmee oefent ze in de winterperiode. Komt ze in het voorseizoen in de buurt van de wedstrijd periode dan is het programma gebaseerd op zeilbewegingen dmv fitness oefeningen. Dus, je ziet, er komt heel wat bij kijken.

Binnenkort komt er een groot evenement: op zaterdag 3 september organiseert Joy4life Sport & Health center een evenement, dat geheel ten goede komt aan War Child; een organisatie die zich inzet voor een vreedzame toekomst voor alle oorlogskinderen. Daar is veel geld voor nodig. Het evenement bij Joy4life begint om 12.30 uur en duurt tot 17.30 uur. Er wordt vijf uur gefietst, vier uur gepumpt (Dat is een workout met stang en gewichten en kan op diverse niveaus worden uitgevoerd. Het zorgt voor een hoge vetverbranding en een strak lichaam) en drie uur fitness. Voor elk uur dat je mee wilt doen betaal je € 15,00 dat geheel naar War Child wordt overgemaakt. Om het spetterende evenement af te sluiten is er vanaf 18.00 uur tot 21.00 uur een bbq. Dit is een ideale gelegenheid om even gezellig je ervaringen te delen en bij te praten. Voor eten en drinken betaal je slechts € 6.50. Ik hoop dat heel Biddinghuizen in beweging komt voor War Child.

Biddinghuizen voor Maurice: werk en liefde, hij werkt in Biddinghuizen en heeft een vriendin hier. Hij helpt in het restaurant en is er vaak. (Hij eet wel vijf keer in de week chinees.) Door zijn werkzaamheden en vriendin leert hij veel mensen kennen. Het is een gezellig dorp.

Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2020 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat