Home

Dorpsgenoten

Tussen 2005 en 2013 is er door diverse auteurs een rubriek geschreven voor dorpsblad Biddinghuizen Actueel: "Dorpsgenoten". Deze verschenen bovendien op de website van Dorpsbelangen Biddinghuizen en (met alleen intro) als nieuwsbericht op de nieuwswebsite BHZNet.nl.
Op deze website dorpsgenoten.biddinghuizen.org vindt u het archief van deze rubriek terug.
Heeft u vragen over de inhoud van de artikelen, neem dan contact op met Dorpsbelangen Biddinghuizen of met de redactie van nieuwswebsite BHZNet.nl.
Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.


Ieder mens heeft zijn of haar eigen levensverhaal, soms indrukwekkend, soms verrassend, soms heel gewoon, maar toch altijd weer bijzonder. In de rubriek DORPSGENOTEN….wordt wekelijks een kijkje genomen in het leven van een Biddinghuizenaar.
Door Rita van Westen

Selfrin Inesia - Een kalender van Biddinghuizen

1-6-2009


Selfrin Inesia – 17 jaar – Geboren op Curaçao. Woont sinds anderhalf jaar in Biddinghuizen.

Wij hebben een groot gezin. De vijfde ben ik, in de rij van acht kinderen. Met mijn moeder, twee zusjes en mijn jongste broertje van net één jaar woon ik sinds anderhalf jaar in Biddinghuizen, aan de Uitloper. Uiteraard is het leven hier heel anders dan op Curaçao, het eiland waar ik geboren en grotendeels opgegroeid ben. Misschien ligt het wel aan het klimaat, maar op Curaçao zijn de mensen meestal wat spontaner. Even langs komen of onverwacht bij iemand blijven eten; daarvoor hoef je op Curaçao geen afspraak te maken, het is vanzelfsprekend.

De mensen in Nederland klagen meer dan de mensen op Curaçao. Als je daar bijvoorbeeld last hebt van lawaai van de buren, dan is het niet gebruikelijk om er iets van te zeggen. Dat lawaai gaat wel weer voorbij, denkt men dan. Hier spreekt men er iemand op aan, of men belt zelfs de politie. Het is een cultuurverschil.

Wij zijn naar Nederland gekomen omdat ik graag wil studeren. De mogelijkheden daartoe zijn op een klein eiland als Curaçao zeer beperkt. Je kunt daar bijvoorbeeld een opleiding ICT, Zorg of Administratie volgen. Het resultaat is dat er relatief veel mensen zijn die dezelfde opleiding gevolgd hebben. Om de kansen op een goede baan in de toekomst te vergroten is het belangrijk je positief te kunnen onderscheiden. Daarom volg ik momenteel de opleiding Vestigingsmanager Groothandel aan het ROC te Dronten. Ooit hoop ik mijn eigen zaak te kunnen beginnen.

Mijn zus Shurdeska heeft vorig jaar voor haar opleiding een verjaardagskalender van Curaçao gemaakt. Deze kalender was een groot succes en wordt nu overal op het eiland verkocht, zowel aan eilanders als aan de vele toeristen die er komen. Dat heeft me op het idee gebracht een kalender van Biddinghuizen te maken.

Op elke bladzijde staat een foto van een mooie plek in Biddinghuizen. Ook BAS Voetbal ontbreekt niet. Tijdens de braderie op zaterdag 13 juni wil ik mijn kalender in Biddinghuizen gaan verkopen. Daarnaast is de kalender verkrijgbaar bij Sun Center/M&M Store aan de Verlengde baan. Over twee weken zal de kalender ook via www.biddinghuizenkalender.nl te bestellen zijn. Het maken van de kalender was heel erg leuk om te doen en is bovendien een goede oefening voor mijn toekomstige ondernemerschap.

Wat betekent Biddinghuizen voor Selfrin?
In Biddinghuizen voel ik me prettig. Het is hier rustig en veilig, ik woon er graag. Iedereen kent elkaar en dat vind ik heel positief. Na mijn opleiding wil ik hier graag blijven wonen. Eerst wil ik wat werkervaring opdoen en zodra het mogelijk is een eigen bedrijf beginnen. In de vakanties ga ik graag terug naar mijn geboorte-eiland. Misschien ga ik ooit wel definitief terug. Maar voorlopig blijf ik hier.
Eerder verschenen in Dorpsgenoten:
© 2020 Dorpsbelangen Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat